Добио двије године затвора због саобраћајне несреће у којој је страдала његова мајка

Небојша Томашевић
Добио двије године затвора због саобраћајне несреће у којој је страдала његова мајка

БАЊАЛУКА - Милан Кнежевић (60) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на двије године затвора јер је тешко пијан скривио саобраћајну несрећу у којој је погинула његова мајка.

Пресуди је претходило признање кривице коју је прихватило судско вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

Осим затворске казне Кнежевићу је одузета возачка дозвола и изречена мјера забране управљања возилом у трајању од осам година, што је и по закону максимално. Вријеме проведено у затвору неће се рачунати у трајање ове мјере, а ако је  прекрши, забрана ће му бити замијењена затвором тако што ће се сваки шест мјесеци забране рачунати као мјесец затвора. Кнежевић је пресудом ослобођен плаћања трошкова крувичног поступка јер је лошег имовног стања.

Према пресуди, несрећа коју је скривио Кнежевић десила се 20. јуна 2021. године на путу Прњавор-Србац. Како се наводи, он је, возећи пијан, "шкодом фелиција" слетио у канал поред пута у мјесту Велика Илова и затим ударио у бетонску бандеру. Усред силине удара сувозач у возилу, његова мајка С. К, задобила је тешке тјелесне повреде од којих је преминула. У оптужници стоји да је Кнежевић у моменту несреће у крви имао око 2,81 промил алкохола.

Између осталог, у оптужници је још наведено да се Кнежевић возилом није држао уз десну ивицу коловоза, чиме је, с обзиром на брзину кретања, услове саобраћаја и стање пута, угрозио друге учеснике. Усљед тога, како даље пише, возач није успио да савлада кривину, већ је наставио да вози право и слетио с пута у одводни канал дубине метар и на крају се забио у бандеру.

Кнежевића је оптужница бањалучког Окружног тужилаштва теретила за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја по Кривичном законику Републике Српске који предвиђа могућу казну од три до 15 година. Суд је Кнежевићу ублажио затворску казну, због како је речено, више олакшавајућих околности. 

- Оптуженом је у несрећи страдала мајка с којом је живио и био добар и на неки начин он је већ кажњен. Њему је смрт мајке проузроковала велике душевне болове што су потврдили и свједоци. Осим тога настрадала није била везана појасем што је допринијело тежој посљедици - рекао је судија Бранимир Јукић.

Истакао је да је Суд цијенећи све околности утврдио да постоје разлози да се оптуженом казна ублажи у складу са законским одредбама. Појаснио је и да је оптужени кривично дјело починио с евентуачним умишљајем јер је док је пио алкохол био свјестан да ће да вози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана