Адвокати Кинеза траже допуну ДНК вјештачења, тврде да прикупљени предмети не могу бити законити докази

Небојша Томашевић
Адвокати Кинеза траже допуну ДНК вјештачења
Foto: ГС | Адвокати Кинеза траже допуну ДНК вјештачења

БАЊАЛУКА - Одбрана Синише Шакића званог Кинез (36), којег терете за убиство Славише Ћулума, тврди да су предмети одузети током истраге овог случаја незаконити докази јер није организовано њихово отварање и преглед прије вјештачења.

Због тога су адвокати Небојша Пантић и Жељко Шурлан затражили од вијећа бањалучког Окружног суда да се обави увид у раније КПП списе суда како би се увјерили да нема записника о отварању предмета.
 
Прикупљене предмете је требало прије вјештачења отворити и прегледати. Такву праксу усвојили су и Уставни и Врховни суд РС,  рекао је Шурлан.

Предсједник вијећа судија Бранимир Јукић истакао је да ће одбрани дозволити да изводи доказе којима доказује своје тврдње, али је нагласио да он сматра да приговори одбране у вези са незаконитостима нису основани.

Није обавезно да се обави радња отварања предмета, тако да ће суд одбити приговор незаконитости који истиче одбрана  рекао је Јукић.

Осим овога, одбрана Шакића предложила је допунско биолошко вјештачење и саслушање вјештака Оливера Стојковића који је по њиховом захтјеву већ урадио ДНК анализу трагова.

Том анализом утврђено је да се биолошки траг оптуженог Шакића поклапа са трагом у узорку који је вјештачио Биолошки факултет у Београду, а који је изузет са гране са мјеста убиства Ћулума.

Адвокати оптуженог сматрају да је спорни траг могла оставити и нека друга особа, а да се током вјештачења пронађе поклапање са ДНК оптуженог.

Такође, тврде да је Биолошки факултет незаконито скидао биолошке трагове за ДНК анализу. 

Вјештак биолошке струке којег је ангажовало тужилаштво Душан Кецкаревић такође је раније утврдио да је ДНК траг Шакића откривен на грани дрвета, којег је полиција изузела са мјеста злочина. 

Он је појаснио да је поређењем ДНК оптуженог Шакића са траговима нађеним на грани утврђено да је он већински доприносилац.

Синишу Шакића терете да је са још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао, на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. 

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл којим је извиђао мјесто планираног напада. 

ВРИЈЕМЕ

Одбрана је од суда тражила да се од Републичког хидрометеоролошког завода прибаве детаљнији подаци о временским приликама на подручју мјеста убиства у вријеме када је злочин почињен. Траже прецизне податке о падању кише у периоду од 1. маја до 16. маја 2020. године на подручју Драгочаја, заселак Кочићи. 

Судија Бранимир Јукић казао је да је на основу његовог захтјева поменути завод доставио податке о атмосферским приликама на подручју Бањалуке за наведени период.

 Појаснио је да се ради о подацима са хидрометеоролошке станице у Лазареву. Одбрана тврди да то није довољно јер су подаци само с једне хидрометеоролошке станице. 

Судија је прихватио њихов захтјев па ће бити затражени детаљнији подаци.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана