Зељковић и четири саучесника оптужени да су буџет оштетили за 1,3 милиона КМ

Н.Т.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Републичко јавно тужилаштво подигло је оптужницу против некадашењег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића, и још четири лица, које терете за за злоупотребе током набавки медицинске опреме тешке више од милион марака.

Осим  Зељковића,  у афери "Корона уговори" оптужени су и директори фирми "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и Сани Црљић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија".

Републичко тужилаштво ће, како је саопштено, оптужницу доказивати са више од 100 свједока и двије хиљаде материјалних доказа.

Зељковића терете за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, примање мита и несавјесан рад у служби.

Према оптужници он је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних.

Тако су, како се између осталог наводи у оптужници, маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћиване по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању и злоупотреба у поступку јавне набавке, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита и злоупотреба у поступку јавне набавке, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Из Републичког јавног тужилаштва саопштеноје да је набавком медицинске опреме по вишеструко већим цијенама од набавних Бранислав Зељковић је себи незаконито прибавио имовинску корист у износу од најмање 335.000 КМ,  а Саши Марковићу и предузећу „Травел фор фун“ 578.780 КМ, те Славку Бојићу и фирми “Процонтрол”  241.562,50 КМ, док је  Санију Црљићу и фирми  „Синекс лабораторија“ прибавио незакониту имовинску корист од 28.700,00 марака. 

Зељковић је ухапшен 16. септембра прошле године и у притвору је провео пет мјесеци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана