Завршено суђење Тарику Хаџибегвићу: Тужилац тражи казну, одбрана тврди да једино могућа ослобађајућа пресуда

Н.Т.
Завршено суђење Тарику Хаџибегвићу: Тужилац тражи казну, одбрана тврди да једино могућа ослобађајућа пресуда

БАЊАЛУКА - Републички тужилац Горан Гламочанин тврди да је оптужени суспендовани стручни сарадник бањалучког Окружног тужилаштва Тарик Хаџибеговић с директним умишљајем узео мито од 3.500 евра од Сенада Зејнића па је затражио од судског вијећа Окружног суда у Бањалуци да га осуди.

С друге стране бранилац оптуженог Јасминка Јовишевић сматра да је једина могућа пресуда ослобађајућа јер нема доказа за кривицу, а и оптужница не садржи обиљежје кривичног дјела које њеном клијенту стављено на терет.

Хаџибеговића терете да је од Зејнића узео 3.500 евра и двије тегле намаза нутеле како би погурао истрагу против Николе Бајића осумњиченог да је од Зејнићевог сина изнудио новац.

- Сви изведени докази и свједоци  потврђују да је оптужени починио кривично дјело за које оптужен.Замјеник главног Окружног  тужиоца Сеад Жерић је рекао да га је овластио да спроводи истрагу у предмету против Бајића и предузима мјере и радње. Свједок Зејнић је рекао да му је Хадзибеговић тражио и узео прво 500 евра да предмет истраге не заврши у ладици. Касније му је, потврдио је свједок, узео још 3.000 евра и двије тегле нутеле, које тражио да му донесе из Аустрије јер му то жена воли - рекао је Гламочанин.

Адвокат Јовишевић истакла је да су у овом случају сви докази незаконити.

- Међу доказима немамо предмета у којем је поступао Хаџибеговић када је по оптужници починио кривично дјело.Не знамо шта је он ту радио, а и немамо ни доказа  каква је он имао овлаштења, шта је радио и ко га је и како овластио - рекла је Јовишевићева.

Нагласила је да Хаџибеговић не може да одговара за примање мита јер нема доказа за то.

-  У оптужници стоји да је узео мито да изврши радње које морао урадити.Не наводи се које су то радње, шта је то морао и није урадио.Нема нигдје снимка да је Хаџибеговић тражи новац - рекла је Јовишевићева.

Истакла је да је, осим тога, све у предмету урађено незаконито и има пуно пропуста.

- Тужилац је као доказ комуникације између оптуженог и Зејнића приложио фотографије порука,а није вјештачило телефоне, што је морало да се уради по закону.Чак има захтјев за вјештачење, али то није урађено - казала је између осталог Јовишевићева те затражила ослобађајућу пресуду.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић је након изношења завршних ријечи тужилаштва и одбране изрицање пресуде заказао за петак, 27.мај.

Хаџибеговића оптужница терети да је више пута путем телефона разговарао и састајао се са оштећеним у  предмету истраге коју је водио те му  преносио  информације у вези  истраге,   а затим  тражио мито. Наводи се да је истрагу водио од 25. марта 2021. године до 2. новембра 2021. године у својству службеног лица, као стручни сарадник Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци. У оптужници стоји да је он 15. октобра лани од оштећеног Сенада Зејнића тражио и узео 500 евра, а 2. новембра исте године још 3.000 евра.

Хаџибеговић је ухапшен 2. новембра лани након што је од Зејнића,који је пристао на сарадњ с полицијом и био информатор, узео 3000 евра мита и двије тегле намаза нутеле. Полиција је код Хаџибеговића  током хапшења пронашла тај новац који је био означен..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана