Затражено психијатријско лијечење Бањалучанина: Неурачунљив покушао мајку да убије сатаром

Н. Т.
Затражено психијатријско лијечење Бањалучанина: Неурачунљив покушао мајку да убије сатаром

БАЊАЛУКА - Тужилаштво је предложило Суду да Емиру Б. (45) из Бањалуке, који је оптужен да је у неурачунљивом стању покушао да сатаром убије мајку Р. И. (75), изрекне обавезну мјеру психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи, сазнаје “Глас Српске”.

У Тужилаштву су, наводећи иницијале оптуженог, потврдили да је поменути приједлог упућен Окружном суду у Бањалуци.

- Тај приједлог садржи и диспозитив радњи које се стављају на терет оптуженом и то је у ствари и оптужница. Више информација о овом случају не можемо да кажемо с обзиром на све околности и чињеницу да је оптужени дјело починио у неурачуњивом стању - рекли су у Тужилаштву.

Додали су да је од суда затражено да оптуженом буде продужен притвор. Сазнајемо да је прво рочиште у овом предмету заказано за 9. јун и тада би требало да буде одлучено да ли ће се прихватити приједлог тужилаштва.

Детаљи оптужнице против Емира Б. нису саопштени, а њему се на терет ставља да је у неурачуњивом стању починио покушај убиства.

Овај случај десио се 16. априла. Емир Б. мајку је напао у њиховом стану у Кордунашкој улици у Бањалуци.  На њу је насрнуо са сатаром и ударио је у предјелу врата и главе. Када су полицијски инспектори након пријаве изашли на терен затекли су крваву жену која је на срећу прошла  са лакшим повредама. Она је након указане помоћи пуштена на кућно лијечење, док је њен син Емир Б. ухапшен. Њему је Окружни суд у Бањалуци одредио притвор због бојазни да би на слободи могао да понови кривично дјело.

Према незваничним информацијама Емир Б. је особа која има одређених психичких проблема па је постојала озбиљна бојазан да би због тога могао опет да насрне на мајку.

Према Кривичном законику Републике Српске за покушај убиства може се изрећи затворска казна од најмање пет година затвора. Особама које ово кривично дјело почине у неурачуњивом стању може се изрећи и мјера обавезног лијечења. Према закону није урачунљив учинилац који у вријеме извршења кривичног дјела није могао схватити значај свог дјела или није могао управљати својим поступцима усљед душевне болести, привремене душевне поремећености, заосталог душевног развоја или неке друге теже душевне поремећености.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана