Затражен притвор за актере обрачуна: Алжирци удавили мигранта па покушали побјећи

Јелена Станић
Затражен притвор за актере обрачуна: Алжирци удавили мигранта па покушали побјећи

САРАЈЕВО - Тужилаштво Кантона Сарајево предложило је једномјесечни притвор за Алжице Ф. Л. (25) и А. А. (18) који су осумњичени за убиство мигранта.

Портпарол кантоналног Тужилаштва Азра Бавчић рекла је да је притвор предложен због могућности бјекства и опасности да би боравком на слободи осумњичених могло доћи до узнемиравања јавности.

Држављани Алжира  осумњичени за убиство мигранта у сарајевском насељу Илиџа, предати су јуче Кантоналном тужилаштву Сарајево.

Злочин је откривен у четвртак када је полицији у раним јутарњим часовима јављено да је у улици Вреоца у Илиџи повријеђена особа. Полицајци су затекли беживотно тијело мигранта.

- Расвјетљавајући околности под којима је наступила смрт мигранта откривено је да је ријеч о убиству - рекли су у Министарству унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево.

Алжирце које терете за убиство открила је Јединица за подршку МУП-а КС истог дана око 22 часа код Жељезничке станице Сарајево.

Тијело мигранта, чија националност није позната, према незваничним информацијама, пронађено је са рукама на леђима везаним пластичним тракама, а, између осталог, сумња се да је задављен.

У кући, у којој је тијело пронађено, према свему судећи, неко вријеме боравило је више миграната. Они неријетко напуштају смјештајне центре и проваљују у напуштене објекте.

Посљедњих мјесеци учесталии су напади миграната на становнике, али и њихови међусобни обрачуни, који неријетко имају смртни исход.

Почетком септембра ухапшен је Мароканац Халид Амрави (20) због сумње да је 31. августа у Илиџи убио земљака, такође мигранта.

Јавност је била шокирана када је Мароканац у Кантоналном суду у Сарајеву током рочишта питао судију може ли он да “позове своју родбину да плате мртву главу и да тако заврше поступак”. У његовој земљи уобичајено је плаћање накнаде за убијену особу, али му је судија казала да закони БиХ то не предвиђају, те је Мароканцу касније одређен једномјесечни притвор.

Обдукција

У Кантоналном тужилаштву Сарајево казали су да је дежурни тужилац руководила увиђајем.

- Наређена је обдукција тијела након које ћемо знати тачан узрок смрти. Полицијски службеници МУП-а КС предузимају радње на утврђивању околности под којим се злочин десио - казали су у тужилаштву.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана