Жалбе на пресуду инспекторима Адуловићу и Стијаку: Тужилаштво тражи оштрије казне, одбрана ослобађање

Небојша Томашевић
Жалбе на пресуду инспекторима Адуловићу и Стијаку: Тужилаштво тражи оштрије казне, одбрана ослобађање

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво затражило је од вијећа Врховног суда Републике Српске да изрекне оштрије казне бившим полицијским инспекторима Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку који су осуђени на укупно 14 година и три мјесеца затвора због организавног шверца наркотицима. С друге стране њихови адвокати Милан Романић и Маринко Бркић сматрају да су они осуђени на основу незаконитих доказа те траже ослобађајућу пресуду.

Стијак и Радуловић нису се ни појавили на рочишту у суду јер се обојица налазе у иностранству. Радуловић је у карантину у Енглеској, где ради као возач, док Стијак ради у Њемачкој због чега одбрана сматра да су "оправдано спречени" да дођу на суд.

- Тражимо да им се изрекну строжије појединачне казне, док жалбе одбране сматрамо неоснованим - рекла је Бајић.

Радуловићев адвокат Милан Романић сматра да у поновљеном поступку нису исправљене грешке и грубе повреде закона из раније пресуде.

- Уставни суд БиХ, затим и Врховни суд РС укинули су раније пресуде јер је исказ Горана Бошњака био незаконит. Међутим, тај исказ се поново узима као законит. Слична ситуација је и са исказом Славка Ђурића, након скидања службене тајне. Окружни суд није поштовао уптутства Врховног суда. Само је покушао да исправи те исказе саслушањем тужиоца и истражиоца који су изјавили да на свједоке није вршен притисак - рекао је Романић.

Указао је да се такви докази, због повреде људских права, не могу узети у обзир и затражио је да се Радуловићу, у недостатку доказа, изрекне ослобађајућа пресуда.

Стијаков адвокат, Маринко Бркић, тврди да је цијели процес, који траје од 2013. године, био незаконит. Указао је да у пресуди није донесена одлука о појединачној казни за организовани криминал и трговину дроге што је, како каже, била обавеза суда.

- Истрага је трајала само један дан. Исказ Ђурића је шест мјесеци био ковертиран и на основу тога су оптужени били у притвору. Нигдје нисам видио гору доказну грађу него у овом предмету - истакао је Бркић.

Радуловић је првостепеном поновљеном пресудом бањалучког Окружног суда осуђен на девет, а Стијак на пет година и три мјесеца затвора јер били криминална групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. Радуловић је означен као организатор, а Стијак члан тог удружења. Раније су били осуђени на 15 година и пет мјесеци затвора, али је пресуду укинуо Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење кориштењем незаконитих доказа. Радило се о исказима њиховог колеге из полиције Славка Ђурића, који прије свједочења није ослобођен чувања службене тајне, те осуђиваног наркодилера Горана Бошњака, којег одбрана уопште није испитала унакрсно. Суђење је поновљено па су инспектори опет осуђени, али су им смањене казне.

Грешка суда

Жалбу је суду изјавила и мајка оптуженог Огњена, Љиља Стијак која се пожалила да је на рочиште позвана као  оптужени, односно као члан криминалне групе.

- Ужасно је да ме сврставате у то - рекла је она, док су судије констатовале да се ради о грешци, те да им је жао што је дошло до тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана