За пет дана 12 пожара на отвореном, погинула једна особа

ГС
За пет дана 12 пожара на отвореном, погинула једна особа

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске позвало је грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Према подацима МУП-а само у посљедњих пет дана на подручју Српске евидентирано је 12 пожара на отвореном, приликом чега је живот изгубила једна особа у Котор Вароши.

Из МУП-а подсјећају да је Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

- Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре - наводи се у саопштењу МУП-а.

Додаје се да су неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести узроци пожара, а с обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.

- Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара - наводе из МУП-а.

Наглашавају да је случају неконтролисаног ширења ватре потребно одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

- Позивамо грађане, пољопривреднике и шумске раднике да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице - истиче се у саопштењу.

Из МУП-а најављују да ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против особа које су изазвале пожар и тиме угрозиле животе и здравље људи и причиниле материјалну штету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана