Потврђена пресуда Ненаду Вуковићу: Због убиства рођака 13 година затвора

Небојша Томашевић
Потврђена пресуда Ненаду Вуковићу: Због убиства рођака 13 година затвора

Бањалука - Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио Ненада Вуковића (62) из Бањалуке на 13 година робије, јер је лопатом убио рођака Раду Вуковића (75) током свађе у вези са сјечом шуме.

Овом одлуком потврђена му је казна коју му је у првостепеном поступку изрекао Окружни суд у Бањалуци.

- Вијеће је разматрало жалбе оптуженог и његовог браниоца, као и жалбу тужилаштва и одбацило их као неосноване. Потврђена је првостепена пресуда - казала је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Вуковићу је у изречену казну урачунато вријеме проведено у притвору. Према пресуди он је рођака Раду усмртио 26. октобра 2018. године између шест и седам часова ујутро надомак њихових кућа у Рекавицама.

Наведено је да су се тога дана рођаци срели на њиви и посвађали, а разлог су били ранији сукоби због сјече и крађе шуме. Том приликом Ненад је насрнуо лопатом на рођака и толико га је крвнички ударао да ју је поломио на неколико дијелова. Прво га је ударио у чело и оборио, а затим му је задао још неколико удараца по глави и тијелу. Након злочина покупио је дијелове лопате и сакрио. Метални дио је ставио испод пода своје шупе, док је држалицу од лопате затрпао у ђубре. Вјештак специјалиста судске медицине Милан Срдић раније је утврдио да је убијени ударен најмање четири пута по глави и да је од тих удараца преминуо у року од пет до десет минута. Према налазу овог вјештака жртва није имала повреда које указују на то да се бранила од нападача.

Вуковић је пресудом обавезан и да родбини убијеног плати трошкове сахране од 4.771 КМ. Такође суд га је обавезао да плати и судске трошкове од 8.614 КМ, као и судски паушал од 150 марака. Након изрицања пресуде продужен му је и притвор.

Осуђени Ненад раније је у суду признао да је починио злочин и истакао да није имао намјеру да то уради, али да му је пао мрак на очи када је Раде почео да га вријеђа.

- Тога кобног јутра када сам срео рођака Раду он ми је рекао: "Гдје ћеш ти, дрољо и Турчине". Мени је тада пао мрак на очи и приказала ми се слика светог Николе те сам га ударио лопатом. Не знам шта ми је било, да ми није жао дјеце, објесио бих се због овога - испричао је раније Ненад Вуковић и истакао да га је рођак стално провоцирао.

Нервоза

Ненад Вуковић је приликом изрицања првостепене пресуде био веома нервозан. Он је, након што је судија бањалучког Окружног суда Пане Гаврић саопштио казну, дрхтавом руком прстима по столу "исписивао" број година на које је осуђен. Иако је стајао мирно и гледао само у судију, покрети његове руке издавали су напетост у судници па су се судски полицајци примакли ближе клупи у којој је био. Један од полицајаца је чак држао руку на пиштољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана