Врховни суд Српске осудио тројац ухапшен у акцији “Уникат”: Шверцерима дроге потврђено 15 и по година робије

Небојша Томашевић
Врховни суд Српске осудио тројац ухапшен у акцији “Уникат”: Шверцерима дроге потврђено 15 и по година робије

БАЊАЛУКА - Бањалучани Санел Ш. (34) и Деан Ђ. (31), те Данијел Т. (38) из Костајнице, оптужени у предмету “Уникат”, правоснажно су осуђени у Врховном суду Републике Српске на 15 и по година затвора због узгоја марихуане у једној од највећих лабораторија откривених у Српској.

Санел Ш. осуђен је на шест и по година затвора, Данијел Т. добио је пет и по, а Деан Ђ. три и по године. Сви су осуђени за неовлашћену производњу и промет дроге, док су Санел Ш. и Данијел Т. осуђени и за недозвољено посједовање 850 грама експлозива и аутоматске пушке.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је вијеће у потпуности потврдило првостепену пресуду бањалучког Окружног суда.

“ На првостепену пресуду жалбу су уложили и тужилаштво и браниоци оптужених, али су обје одбијене као неосноване. Судско вијеће у потпуности је потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци, која је сада правоснажна” рекла је Деспотовићева.

Према пресуди, они су од 11. фебруара до 15. јула 2019. године узгајали наркотике у хали у Трну код Лакташа, гдје су инсталирали специјалну лабораторију за производњу дроге.

У тој лабораторији узгојили су 756 стабљика индијске конопље. Стабљике су биле величине између 120 и 210 центиметара, а у лабораторији је пронађено још 756 саксија за узгој дроге, те око 1,8 килограма марихуане у врећицама.

Осим тога, Данијел Т. и Санел Ш. узгајали су наркотике и од почетка 2018. до почетка априла 2019. године у кући у улици Јанка Веселиновића, гдје су пронађена око 62 грама марихуане. Данијела Т. и Санела Ш. терете и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја јер су у хали у Трну држали око 855 грама експлозива и аутоматску пушку.

Дејану Ђ. је оптужницом додатно стављено на терет да је 2019. године сам узгајао марихуану у поткровљу куће у Бањалуци, у којој је пронађена специјална опрема и 240 грама марихуане.

Група је откривена у акцији “Уникат” 15. јула 2019. када су затечени у хали у Трну како припремају марихуану за сушење.

Тада су откривене двије лабораторије за узгој наркотика, једна у стану који је наводно користио Санел Ш, а друга у великој напуштеној хали у Трну код Лакташа.

Осим дроге, полиција је од ухапшених одузела и око 70.000 КМ у разним валутама, а претпоставља се да је новац из кривичних дјела.

Пронађени су и аутоматска пушка, пиштољ, експлозив и фалсификовани документи.

Са њима је био оптужен и Ненад Д. (30), који је раније с тужилаштвом закључио споразум о признању кривице и на основу тога осуђен на три године и десет мјесеци затвора.

Занимљиво је да је и он имао двоструки идентитет, те личну карту Србије на име Марко Кецман, издату у Сремској Митровици.

ХАЛА

Халу за узгој наркотика у Трну изнајмио је Санел Ш. уз помоћ лажног пасоша на име држављанина Словеније Сретка Рожића из Љубљане.

Халу површине 600 квадрата закупио је од Бањалучанина Љубише К, који није знао сврху закупа простора.

Током суђења је испричао да су му рекли да ће фирма из Словеније халу користити за рециклирање пластике. Халу је изнајмио за 3.000 КМ мјесечно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана