Врховни суд Републике Српске: Укинута пресуда бишим правобраницима Српске

Н. Т.
Врховни суд Републике Српске: Укинута пресуда бишим правобраницима Српске

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду којом су некадашњи замјеник правобраниоца Републике Српске Мирко Стојчиновић и његов помоћник Борислав Јеличић осуђени на пет и по година затвора због злоупотребе службеног положаја и поступак је враћен на ново суђење.

Првостепеном пресудом Стојчиновић је био осуђен на четити и по, а Јеличић на годину затвора, јер су злоупотребом положаја омогућили да друштвена имовина града Бањалука милионске вриједности припадне приватним фирмама.

У Врховном суду РС наводе да је првостепена пресуда укинута након што је судско вијеће уважило жалбе оптужених и њихових бранилаца.

- Првостепена пресуда се укида и поступак се враћа Окружном суду у Бањалуци на поновно суђење - наводи се у рјешењу суда.

Према пресуди Стојчиновић је прекорачивши овлашћења предузећима "Наш дом" и "Грађа" омогућио да на себе укњиже некретнине и земљишне парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7, 5 милиона КМ.

Вриједност зграде, помоћног објекта и припадајућег земљишта у предмету "Наш Дом" у Грчкој улици процијењена је на 2. 179. 279 КМ, а вриједност имовине у случају "Грађа" 5. 172.359 КМ.

Јеличић је осуђен јер се заједно са Стојчиновићем у предмету "Пољопривредна школа" одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе град Бањалуку.

У овом случају Бањалука је тужила Пољопривредну школу, компанију "Бинго" и Перицу Репајића захтијевајући да се прогласи ништавним рјешења којим се земљиште у друштвеној својини преноси у власништво Пољопривредне школе, те да се пониште уговори о замјени некретнина и купопордајни уговори.

"Бинго" је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона КМ. Стојчиновић и Јелчић су без знања и сагласности града одрекли се тужбе и закључили судско поравнање.

У овом случају није настала штета и у току је спор за поништавање судског поравнања.

Вриједност спорног земљишта процијењена је на 16.285.700 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана