Вјештак процијенио “Наш дом” и “Грађу” на 5,25 милиона КМ

Н. Т.
Вјештак процијенио “Наш дом” и “Грађу” на 5,25 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Вјештак архитектонско-грађевинске струке Боја Вучен казала је у бањалучком Окружном суду да некретнине фирме “Наш дом” и “Грађе” данас вриједе 5.255.509 марака.

Она је свједочила на суђењу оптуженима руководиоцима и сарадницима у Републичкој управи за геодетско и имовинско правне послове (РУГИПП) које терете да су разним малверзацијама у предметима “Наш дом” и “Грађа” оштетили град Бањалуку за око 7,43 милиона марака. У овом случају  оптужени су бивши помоћник директора у РУГИПП-у Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор у РУГИПП-у Драган Груловић, те раднице Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

 Вучен је казала да све некретнине у случају “Наш дом”, зграда, земљиште и помоћни објекат данас вриједе 1.943.730 КМ. Према њеним ријечима те некретнине 2016. године вриједјеле су 1.846.700 КМ. Вриједност земљишта фирме “Грађа” према њеним процјенама тренутно је 3.311.779 КМ, док је та имовина 2017. године вриједјела 3.212.587 КМ. Одбрана оптужених приговорила је овом налазу, а током испитивања вјештака, адвокат првооптуженог Јасминка Јовишевић је навела како се не зна на основу које документације је стручни налаз урађен. Републичко тужилаштво терети  Деурића, Груловића и Кременовић  да су незаконито омогућили да фирма “Наш дом” стекне право својине над зградом и помоћним објектом у Грчкој улици чиме су им прибавили 2,18 милиона КМ. Груловића и Кременовићеву  терете још да су незаконито омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милиона КМ. Груловића и  Милинковић терете да су договарали обуставу истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана