Видовићу и Булатовићу 37 година робије

Небојша Томашевић
Видовићу и Булатовићу 37 година робије

Бањалука - Саша Видовић (37) из Бијељине и Александар Булатовић (33) из Бањалуке осуђени су у бањалучком Окружном суду у поновљеном поступку на укупно 37 година затвора због убиства Мирослава Лазаревића из Источног Сарајева.

Видовић је осуђен на 19, а Булатовић на 18 година затвора и, осим  за тешко убиство, проглашени су кривим за изазивање опште опасности и недозвољену производњу и промет оружја, па су им изречене јединствене казне. 

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, а изрицању није присуствовао оптужени Видовић. У судници је било присутно јако обезбјеђење судске полиције. Новом пресудом обојици су смањене казне за по годину дана у односу на ранију пресуду из фебруара 2018, коју је укинуо Врховни суд Републике Српске.

Том пресудом били су осуђени на 39 година робије. Видовић је тад добио 20, а Булатовић 19 година затвора. Отац убијеног Мирослава, Стјепан - Брацо Лазаревић, истакао је да вјерује суду и тужилаштву, али да његовог сина ништа не може да врати.

Према пресуди, Булатовић и Видовић су дуже вријеме припремили и организовали убиство Мирослава Лазаревића. Усмртили су га 16. октобра прошле године, два сата иза поноћи, када су на њега испалили 24 хица из аутоматске пушке док се возио у  “голфу А7” у Београдској улици у Источном Новом Сарајеву. Побјегли су према Сарајеву, гдје су у близини стамбене зграде у улици Алеја липа запалили BMW X5 којим су побјегли. У возилу су оставили аутоматску пушку са два оквира муниције који су изгорјели.

Усљед високе температуре активирало се 26 метака. Том приликом оштећен је стан Ј. Ћ., на којем су попуцала прозорска стакла, и оштећена столарија на спаваћој соби, као и једна гаража. Видовић и Булатовић ухапшени су убрзо у сарајевском насељу Храсно. Видовић је бјежећи од полиције са себе скидао одјећу и бацао, па је ухапшен у вешу.

Овај судски процес обиљежило је и убиство Александровог оца, Жељка Булатовића (55), који је ликвидиран у понедјељак у Новом Саду на дан кад је завршено суђење његовом сину. Медији су писали да је старији Булатовић ликвидиран из освете због убиства Лазаревића, али су то Булатовићи, али и Лазаревићи, демантовали.

Притвор

Након изрицања пресуде суд је продужио притвор Саши Видовићу и Александру Булатовићу, у којем се налазе од хапшења 16. октобра 2016. године. Та мјера им је продужена због тежине кривичног дјела и начина његовог извршења и због бојазни од ремећења реда и мира.

Пресудом им је у изречене казне урачунато вријеме које су до сада провели у притвору. Судско вијеће одбило је захтјев тужилаштва да од оптужених одузме новац који је код њих пронађен током хапшења јер није утврђено да потиче из кривичног дјела или је коришћен у кривичном дјелу.

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана