Велика акција СИПА, УСКОК-а и Европола: Ухапшено осам људи, спријечено кријумчарење 45 миграната

ГС
Foto: Кликс

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су на подручју Унско-санског кантона у оквиру оперативне акције кодног назива "Трст" ухапсили четири лица осумњичена за кријумчарење миграната.

Истовремено се акција реализује и на подручју Хрватске у сарадњи са Европолом и УСКОК-ом, гдје су слободе лишена још четири лица, а спријечено је кријумчарење 45 миграната.

Акција је усмјерена на разбијање организоване криминалне групе, коју чине држављани више земаља, а која се дужи временски период бавила кријумчарењем миграната из БиХ преко Хрватске према другим земљама Европске уније.

Ријеч је о опсежној истрази, у којој су откривени и лоцирани кријумчари, као дио кријумчарског ланца за транспорт миграната из земаља Блиског истока, те земаља високог миграционог ризика, са подручја Турске, преко земаља региона, те БиХ и Хрватске, све до територија Италије.

Према прикупљеним доказима, за кријумчарење су узимали веће новчане износе, као незакониту имовинску корист, а кријумчарење су организовали до детаља повезаних са смјештајем, илегалним транспортом и кријумчарењем миграната преко државних граница.

Мигранте су на одређеном подручју преузимали припадници кријумчарског ланца, који би их транспортовали даље према коначном одредишту.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић рекао је да је оперативна акција у току и да се врше претреси у Бихаћу, Великој Кладуши и Цазину.

Према његовим ријечима, акција се спроводи према наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима и МУП-ом Унско-санског кантона.
У акцији је откривено и привремено одузето девет мобилних телефона, један лаптоп и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА, ухапшени ће у законском року бити предати у даљњу надлежност Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана