Вајукићу 10 година затвора јер је насмрт претукао комшију, породица жртве сматра да је казна преблага

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Богдан Вајукић (23), из Кољана код Лакташа, осуђен је у бањалучком Окружном суду на 10 година затвора због тога што је насмрт претукао комшију Гојка Веселића (76), а његово тијело бацио у бунар.

Вајукић је осуђен за наношење тешке тјелесне повреде са смртном посљедицом,а не за тешко убиство како је био оптужен.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић.

Вајукићу је уз казну изречена и двогодишња мјера обавезног психосоцијалног третмана. Та мјера рачунаће се од правоснажности пресуде.

Осим тога продужен му је притвор, а вријеме које провео до сада иза решетака  урачунато је у казну.

Вајукић је обавезан и да плати трошкове поступка од  5.539 КМ као и судски паушал од 300 КМ.

Према пресуди, злочин се  догодио 24. јануара ове године у кући Веселића у селу Кољани код Лакташа.  Наведено је да је Вајукић био пијан и имао око 2,4 промила алкохола у крви када је дошао у кућу старца  тог дана  између 18.30 и 19.30 часова.

Он је  послије свађе напао старца и претукао га.

- Више пута га је ударио песницима по глави и тијелу, те му пригњечио грудни кош усљед чега је дошло до поремећаја дисања због обостраног вишеструког прелома ребара, те других повреда које су довеле до смрти - наводи се у пресуди.

Додаје се да се Вајукић наредног дана вратио у кућу Веселића те са жртве скинуо доњи веш након чега је тијело бацио у бунар у дворишту.

Судија Драгослављевић је казао да вијеће сматра да није доказано да је оптужени  починио тешко убиство на свиреп и бруталан начин, већ да се ради о тешкој тјелесној повреди са смртним исходом.

- Он јесте показао безобзирност приликом извршења дјела и тиме што је бацио тијело жртве у бунар. То је било отежавајуће, међутим бацање тијела није повезано са наношењем повреда и смрћу - рекао је Драгосављевић.

Кћерка убијеног Веселића Дијана Петковић каже да је ово срамотна пресуда.

- У шоку сам, ово је срамотно и доказ да живимо у правно неуређеној држави. Борићемо се свим правним средствима да докажемо шта је реално и истина. Боље да су га ослободили -рекла је Петковићева.

Сумња се да је Вајукић прије убиства Веселића исте вечери покушао да опљачка сусједну кућу. Чак је разбио стакло на улазним вратима, али је побјегао чувши укућане како зову полицију.

Због тог покушаја провале Вајукић је  ухапшен  током ноћи, али полиција тада није ни знала за Веселићево убиство па су га пустили на слободу.

За злочин се сазнало тек 26. јануара након што је Веселићева кћерка, иначе инспекторка МУП-а РС Дијана Петковић пријавила очев нестанак, уочивши трагове провале на његовом имању.

Вајукић се налази у притвору, а у Окружном суду Бањалука му се суди и за друмско разбојништво из  2018. године које се догодило у мјесту Милошевци код  Лакташа када је напао Србољуба Ћућуна.

Због тога напада оптужен је за оштећење и одузимање туђе ствари, противправно лишење слободе и разбојништво.

Вајукић  је раније осуђиван на новчану казну од 500 КМ због угрожавања безбједности те пола године условно због крађе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана