Условна казна за премлаћивање бившем начелнику oпштине Jезеро

Небојша Томашевић
Условна казна за премлаћивање бившем начелнику oпштине Jезеро

МРКОЊИЋ ГРАД - Бивши начелник општине Језеро Душан Шајин (48) осуђен је у Основном суду у Мркоњић Граду на условну казну од годину затвора јер је претукао Милорада Козомару званог Бифтек.

Према пресуди он неће ићи иза решетака уколико у року од двије године не учини ново кривично дјело. Пресуда је изречена након што је оптужени признао кривицу. Шајин је Козомару напао 17. октобра прошле године испред кафића “Аполон” у Језеру. Они су тог дана заједно били у локалу и у једном моменту Шајин је предложио Козомари да изађу напоље како би разговарали о неријшеним пословним односима. У пресуди се наводи да је оптужени по изласку из локала песницом ударио Козомару више пута у главу. Нападнути је од удара пао на асфалти и том приликом задобио је  повреде носа, главе поломљена му је чеона кост.

У образложењу пресуде се наводи да суд сматра да је изречена казна адекватна.

- Имајући у виду признање кривице оптуженог, његово понашање и материјалне прилике те чињеницу да није било посебно отежавајућих околности, Суд сматра да изрицање безусловне казне није неопходно - наводи се у судској одлуци.

У пресуди нису наведени мотиви и разлози поменутог обрачуна, а Козомара је раније тврдио да га је Шајин претукао јер му је тражио да му врати новчани дуг. Са друге стране Шајин је током истраге случаја  оптуживао  Козамару да му је украо мањерке за транспорт чорбе, те да су се сукобили јер је Бифтек први покушао њега напасти.

Шајин је познат по чињењу кривичних дјела и осуђиван је на новчану казну од 800 КМ за наношење лаке тјелесне повреде. Против њега је лани у јуну Окружно тужилаштво у Бањалуци подигло оптужницу због сумње да је злоупотребом положаја вјенчаном куму Милораду Вођевићу незаконито повјерио посао уређења обала језера “Ђол”, на којима је зарадио око 31.000 КМ. У оптужници се истиче да је у својству начелника општине током јула 2013. године са Вођевићем директним споразумом закључио шест уговора о насипању и уређењу обале језера “Ђол”, иако се радило о истој парцели. Ради се о појединачним уговорима чија вриједност није прелазила 6.000 КМ, док је укупна вриједност извршених радова износила 31.260 КМ. У оптужници се наводи да је овакво закључивање уговора било супротно Закону о јавним набавкама. Терете га да је починио злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

Трошкови

Душан Шајин пресудом је обавезан да плати трошкове поступка и то 150 марака судског паушала и 230 марака за вјештачење које је проведено. Оштећени Милорад Козомара упућен ја да надокнаду штете остварује у парничном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана