Условна и новчана казна директору основне школе из Омарске због узимање мита

Н. Р.
Условна и новчана казна директору основне школе из Омарске због узимање мита

БАЊАЛУКА - БАЊАЛУКА - Бивши директор Основне школе "Вук Караџић" у Омарској код Приједора Ведран Старчевић (38), осуђен је у бањалучком Окружном суду на условну казну од осам мјесеци затвора и новчану од 5.000 КМ за примање мита од учитељице и злоупотребу службеног положаја.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је он закључио  са Републичким тужилаштвом.

Према пресуди Старчевић је дужан да новчану казну плати у року од 60 дана, а неће ићи у затвор ако у року од двије године не учини ново кривично дјело. Предвиђено да му се изрекне петогодишња забрана обављања послова директора било које образовне установе.

Старчевића је осуђен да је тражио 2.000 КМ од наставнице разредне наставе Александре Бановић која је запослена као замјенска учитељица на одређено вријеме у школи гјде био директор. Наводи се да јој је рекао да  припреми 2.000 КМ,  говорећи да ће а зарадити око 30.000 КМ. Казао јој је да новац није за њега, већ за друге те обећао да ће учинити све да је задржи на послу. Наводи се да је затим 10. децембра лани Бановићева дошла код њега и дала му 1.000 КМ, након чега је он ухапшен. Судија Јукић је питао републичког тужиоца Драгицу Глушац да му појасни оптужницу јер се не види зашто је оптужени узео мито и је ли оштећена дала свој новац. Интересовало га је зашто у оптужници стоји један, а у споразуму други став кривичног дјела примање мита те да не може прихватити споразум ако се то не измијени.

-Оптужени  је узео мито јер је Бановићева запослена на одређено вријеме. То да јој је обећао да ће је задржати можете и избацити из оптужнице ако је вишак. Новац је обезбједило тужилаштво и она није оштећена-рекла је  Глушац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана