Украјинкe оптужене због навођења на проституцију

Небојша Томашевић
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

САРАЈЕВО- Украјинке Асмик Зхданова звана Асја, (60) и Наталииа Нацхинкин (32) оптужене су да су врбовале најмање 17 страних држављанке, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, ради пружања сексуалних услуга за новац.

Против поменутих жена које се налазе у притвору, Тужилаштво БиХ је подило оптужницу која их терети да су организовали скупину људи ради вршења кривичних дјела међународног навођења на проституцију и међународне трговине људима, а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Према оптужници, поменута дјела су чиниле од почетка 2019. године, па све до 26. јануара ове године, на подручју Мостара и Бањалуке, дјелујући заједно и у међусобном договору.

"Оптужене особе терете се за експлоатацију најмање 17 жртава, страних држављанки углавном са подучја Украјине и Источне Европе", наводе из Тужилаштва.

У оптужници се наводи да су оптужене, ради стицања незаконите имовинске користи, врбовале стране држављанке, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, проналазили смјештај и искориштавали ради пружања сексуалних услуга за новац, што је код неких од жртава, довело до тешких посљедица по тјелесно и душевно здравље.

"У оквиру истраге, прикупљени су докази да су оптужене судјеловале у врбовању, довођењу у БиХ и експлоатацији, најмање 17 жртава трговине људима, које су на подручју БиХ, највише на локацијама у изнајмљеним просторима у Мостару, Бања Луци и Бијељини, тјерале на пружање сексуалних услуга за новац, који су жртве морале давати оптуженима, а када су жртве изразиле неслагање са третманом и поступањем, оптужене су жртве на различите и понижавајуће начине приморавале на даљу ескплоатацију и искориштавање", наводе из Тужилаштва.

Из тужилаштва наводе да им се на терет стављању кривична дјела организоврана међународна трговина људима из члана 186.а, а у вези са чланом 186. Кривичног закона БиХ и Међународно навођење на проституцију из члана 187. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

"У овом предмету Тужилаштво БиХ је са партнерским институцијама и агенцијама, провело опсежну истрагу, укључујући и међународну правну помоћ и комуникацију", наводе из Тужилаштва.

Додају да Тужилаштво уз оптужницу предлаже саслушање 42 свједока, два стручна вјештака и прилагање око 140 материјалних доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана