Ухапшени у акцији "Алфа 2" признао кривицу: Кантар пристао да због шверца дроге робија четири године

Небојша Томашевић
Ухапшени у акцији "Алфа 2" признао кривицу: Кантар пристао да због шверца дроге робија четири године

БАЊАЛУКА - Бобан Кантар (29) из Бањалуке, оптужен за шверц хероина, марихуане, амфетамина, кокаина и екстазија, признао је кривицу и пристао да му суд изрекне казну од четири године затвора.

Он је са бањалуким Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у коме је предвиђена поменута казна, а споразум је прихватило вијеће Окружног суда у Бањалуци. Изрицање пресуде заказано је за петак, 26. фебруар.

Осим затворске казне, споразумом је предвиђено да од Кантара буде одузето 1.170 евра као и  725 марака које су стечене извршењем кривичног дјела. Обавезан је и да плати судске трошкове од 550 марака, а од њега ће бити одузето око 152 грама хероина и 1,83 килограма амфетамина.

Поред Кантара за шверц наркотицима оптужени су Остоја Кутић (43), Марко Антонић (28) и Никола Копрена (28) против којих је сада раздвојен поступак. Оптужницом је обухваћен и Мирослав Калабић (36) који се налази у бјекству и њему ће се суђење водити одвојено.

Кантар је пред судијама истакао да се каје због свега што је урадио и да више неће да чини кривична дјела.

Тужилац Далибор Врећо нагласио је да се тужилаштво одлучило на споразум јер је оптужени признао кривично дјело и тако олакшао и убрзао судски процес.

- Сматрамо да ће се изреченом казном постићи сврха кажњава.  Приликом договора о казни као олакшавајуће смо узели признање, што је убрзало и појефтинило поступак. Отежавајуће је то што је раније осуђиван - казао је Врећо и додао да од судског вијећа тражи да након изрицања пресуде продужи притвор Кантару због бојазни да ће поновити кривично дјело.

Том приједлогу успротивила се бранилац оптуженог Јадранка Ивановић која сматра да зато нема потребе.

- Молимо суд да притвор замијени неком од мјера безбједности. Он има породицу и двоје малољетне дјеце, каје се и спреман је да промијени понашање - рекла је Ивановићева.

Кантар је замолио да га пусте из притвора како би могао да буде са својом малољетном дјецом прије него што оде у затвор.

Према оптужници Кантар, Кутић, Копрена и Антонић су од почетка 2018. до септембра лани шверцовали су хероин, марихуану, кокаин, амфетамин спид и екстази на подручју Бањалуке. У оптужници се наводи да је Кантар од њему познатих лица набављао, вагао, препакивао и продавао наркотике.

Ангажовао је Копрену и Кутића да скривају дрогу коју је од њих преузимао и продавао. Према оптужници Кантар је у поменутом периоду више пута продао наркотике, а цијена је зависно од количине била од 50 до неколико хиљада марака. Тако је килограм марихуане продавао за 3.500 КМ, а највише је продао три килограма поменуте дроге за 9.000 марака.

Оптужница Кутића терети да је преузимао наркотике од Кантара и чувао их, а дио је продао. Копрену терете да је по упутствима Кантара држао мање количине кокаина, екстазија и марихуане, а од Владимира Л. узео "мерцедес"  и преписао га на себе на име дуга који је он имао према Кантару.  У оптужници стоји да је Антонић марихуану продавао за 50 марака. Калабићу, који је у бјекству, на терет се ставља да је посредовао у продаји наркотика.

Кантар и остали оптужени пали су у акцији "Алфа 2" у септембру прошле године када је полиција пронашла и одузела 1,1 килограм марихуане, 100 комада таблета екстазија, мању количину кокаина, неколико вага за прецизно мјерење, мрвилице за дрогу и друге предмете који ће послужити као доказ у поступку.

Досије

Бобан  Кантар има подебљи полицијски досије и хапшен је више пута због разних кривичних дјела. Осуђиван је за фалсификовање исправе, насилничко понашање, тјелесна повреда.

Измађу осталог, у Суду БиХ 2011. године осуђен је за фалсификовање исправе на девет мјесеци затвора, односно условно на двије године. Основни суд у Бањалуци га је 2013. године осудио на шест мјесеци за насилничко понашање, а 2014. е добио је новчану казну од 300 КМ за тјелесну повреду, док је на исту казну осуђен 2019. године због угрожавања безбједности. Привођен је 2013. године заједно још једном особом због сумње да су сјекиром и палицом полупали ноћни клуб "Опијум" и казино "Ројал" у бањалучком хотелу "Босна".  Кантар је хапшен и у акцији "Викер", лани у јулу, када је код њега пронађено 610 грама хероина и 2,1 килограм "спида".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана