Убица полицајца иде на психијатријско лијечење

Небојша Томашевић
Убица полицајца иде на психијатријско лијечење

БАЊАЛУКА - Бањалучки Окружни суд осудио је данас Марка Шабића (44) из Горње Равске код Приједора због убиства полицајца Слађенка Тубина и покушаја убиства његовог оца Веселка Шабића и изрекао му мјеру обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић који је рекао да ће се лијечење оптуженог спроводити у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Суд је одлучио да ће сваких девет мјесеци преиспитивати одлуку о обавезном лијечењу.

- Суд ће одлучивати да ли ће се лијечење наставити или не.

Здравствена установа за форензичку психијатрију ће сваких пола године достављати суду извјештај о здравственом стању оптуженог- казао је Јукић.

Додао је да је Шабићу продужен притвор.

Шабић је оба кривична дјела учинио у неурачунљивом стању па му је зато и изречена оваква казна.

Према пресуди, он  је убиство починио  21. априла 2019.  године када је прво након свађе са супругом убо оца Веселка два пута ножем у леђа. Оца је напао када је он стао у одбрану снахе.

Породица је одмах обавијестила полицију која је брзо стигла,  али се Шабић закључао у тоалету са ловачком пушком. Када је на лице мјеста стигао полицајац Тубин, ушао је у кућу и тражио од Шабића да се преда и да баци оружје, али је он отворио врата тоалета и на њега запуцао те га погодио у стомак. Тубин је изашао из куће тешко рањен те је одвезен у болницу гдје је преминуо, док је насилника ухапсио полицајац Јуре Комјен који је стигао од куће када је чуо шта се десило.

Свједоци у овом случају  раније испричали да је Шабић након што је у кући тешко ранио полицајца, пуцао  према њему док је јаукао од болова и док су му други покушали помоћи.

Вјештак  Ратко Ковачевић током судског процеса је вјештачио оптуженог и Шабића и утврдио да је он због његовог психичког стања и поремећаја личности опасан по околину па је препоручио обавезно психијатријско лијечење и чување.

- Он је емоционално лабилна особа која има органски поремећај личности. Склон је  зависности од наркотика које је и користио, као и психотичним реакцијама и импулсивном нередвидиом понашању - казао је вјештак Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана