У Српској 23 пожара за један дан

Срна
У Српској 23 пожара за један дан

БАЊАЛУКА - У протекла 24 часа у Републици Српској евидентирана су 23 пожара, од којих је већина била на отвореном и изазвана непажњом и нехатом грађана, саопштено је из МУП-а РС.

Министарство унутрашњих послова РС апелује на грађане да буду опрезни приликом спаљивања корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, те да ове послове обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

"Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре", напомињу из министарства.

Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лице које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре

Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.

"Позивају се грађани да након спаљивања угасеостатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара. У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112", истичу из МУП-а РС.

Такође, позивају грађане, пољопривреднике и шумске раднике да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.

 

Против лица чији су иницијали Б.Т. из Рибника биће предузете законом предвиђене мјере и радње због изазивања пожара у мјесту Растока на подручју те општине, саопштено је из Полицијске управе Мркоњић Град.

Полицији је јуче у 16.55 часова пријављен пожар који је захватио траву и ниско растиње, а који су локализовали мјештани, наводи се у саопштењу.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Мркоњић Град јуче су евидентирана четири пожара, те једно кривично дјело.

Није било случајева нарушавања јавног реда и мира нити је било саобраћајних незгода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана