У предмету “Лото” наступила застара за једног оптуженог

Небојша Томашевић
У предмету “Лото” наступила застара за једног оптуженог

БАЊАЛУКА - Суђење десеторки оптуженој за узимање мита и незаконито сређивање инвалидских пензија у предмету “Лото” већ пет година никако да почне, а за једног оптуженог већ је застарјело кривично дјело.

Судски процес преосталој десеторки од 15 оптужених, који је недавно требало да почне читањем оптужнице у Основном суду, поново је одгођен, овај пут јер један од адвоката није добио позив за рочиште.

На оптуженичкој клупи су углавном  радници Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске (ПИО РС) и љекари. У овом случају још прије неколико година четири оптужена признала су кривицу и правоснажно су осуђени, док је један ослобођен кривице.

Одбрана Миленка Дукића из Кнежева саопштила је да је наступила застара кривичног гоњења за њега те је тражила раздвајање поступка и обуставу суђења. Осим Дукића, који у вријеме подизања оптужнице није био нигдје запослен, на оптуженичкој клупи налазе се љекари Зоран Пердув, Милица Обрадовић, Младен Марковић, Војко Субошић, Беба Ђајић-Жарић, Дијана Зорић, те економски техничари Нада Кукавица, Млађа Рогић из Бањалуке и возач Жарко Муждека из Шипова. Суђење је овај пут одгођено јер адвокат Рогићеве није добио позив, а на суду се није појавио ни оптужени Муждека који је и раније ескивирао суђења. Судија Зоран Милојица раздвојио је судски поступак против Дукића, Муждеке, али и у односу на Зорићеву по приједлогу њеног адвоката.

Већина бранилаца оптужених противила се раздвајању судског поступка против Дукића јер сматрају да за то нема основа. Бранилац Наде Кукавице, адвокат Јевто Јанковић истакао је да ће за све оптужене у децембру наступити застара кривичног гоњења.

- Оптужени су прошли голготу, а ради се о политички монтираном поступку да се склоне кадрови. Нарушено им је здравље те ће, када им застари гоњење, већина њих тужити Српску - рекао је Јанковић.

Сазнајемо да застара за већину оптужених наступа у децембру, али 2023. године, док поједини љекари који се  налазе на оптужници и даље раде на ранијим пословима на којима суи били 2013. године и обављају оцјену радне способности осигураника. Извор из правосуђа је рекао да нико од оптужених, али ни осуђених због овог случаја није добио отказ.

Окружно тужилаштво оптужене терети за примање и давање мита, трговину утицајем и фалсификовање или уништавање службене исправе. Према оптужници, они су током 2013. омогућавали незаконито стицање инвалидских пензија становницима Мркоњић Града, Рибника, Шипова и Кнежева. Од новопечених пензионера узимали су од 6.000 до 8.000 КМ.

Оптужени љекари фалсификовали су медицинску документацију, док су радници Фонда ПИО прихватали такву документацију и омогућавали издавање рјешења о пензионисању.

Пресуде

У предмету “Лото” бивши директор УКЦ-а Бањалука Душко Рачић у мају 2016. осуђен је на шест мјесеци затвора и 5.000 КМ због примања мита за незаконито сређивање инвалидских пензија. Станко Обрадовић осуђен је на условну казну од три мјесеца, а Боро Чулић је кажњен новчано са 3.200 КМ. Дрена Петровић осуђена је на три мјесеца затвора, док је љекар Миленко Пађен ослобођен оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана