У јануару 8,5 одсто мање кривичних дјела

Срна
У јануару 8,5 одсто мање кривичних дјела

БАЊАЛУКА - На подручју Полицијске управе Бањалука у јануару је евидентирано 8,5 одсто мање кривичних дјела у односу на исти период 2019. године, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника ове управе.

Начелник Управе Милош Бркић рекао је да је у јануару било 16,7 одсто више случајева нарушавања јавног реда и мира и 15,4 више саобраћајних незгода, додавши да се то повећање односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом. 

"Евидентирано је једно кривично дјело убиство, које је ријешено. Евидентиране су двије крађе возила, од којих је једна расвијетљена, а извршилац процесуиран. Почињена су и три кривична дјела разбојништво, што је мање за 40 одсто у односу на упоредни период. Забиљежено је смањење и тешких крађа за 44,4 одсто", навео је Бркић. 

Према Бркићевим ријечима, реализоване су три акције из области криминалитета, пет из области јавног реда и мира, те двије из безбједности саобраћаја. 

"Успјешно су обезбијеђена 32 јавна окупљања. Сви јавни скупови око новогодишњих празника успјешно су обезбијеђени, као и они око Дана републике, гдје није било нарушавања јавног реда и мира. Обезбијеђено је и 28 спортских приредби", рекао је Бркић и стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука оцијенио као задовољавајуће. 

Начелник Одјељења за организовани криминалитет и дроге при Управи Данијел Ковачић рекао је да је на подручју Полицијске управе Бањалука у јануару евидентирано 140 кривичних дјела, што је мање за 8,5 одсто у односу на упоредни период када их је било 153. 

Према његовим ријечима, укупно је ријешено 119 кривичних дјела или 81,5 одсто, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 61 кривично дјело или 69,3 одсто. 

"Из области општег криминалитета евидентирано је 128 кривичних дјела, што је за три одсто мање у односу на упоредни период када су била 132 кривична дјела. Ријешеност ових кривичних дјела износи 79,9 одсто", навео је Ковачић. 

Ковачић је рекао да је евидентирано укупно 90 кривичних дјела из области против имовине, што је на нивоу из јануара прошле године. 

"Укупна ријешеност износи 72,9 одсто, а по непознатом извршиоцу 66,7 одсто. Евидентирана су три кривична дјела разбојништво, што је мање за 40 одсто у односу на исти период лани када их је било пет. Расвијетљено је једно кривично дјело разбојништво из претходног периода", истакао је Ковачић. 

Он је рекао да је пријављено седам кривичних дјела против живота и тијела, те да је расвјетљеност ових кривичних дјела стоодстотна. 

"Евидентирано је и једно кривично дјело убиство, које је и ријешено, а извршилац процесуиран", нагласио је Ковачић. 

Ковачић је навео да су у области злоупотребе дроге откривена три кривична дјела због којих су надлежном тужилаштву достављена два извјештаја против два осумњичена лица. 

"Поднесено је осам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина различите дроге", навео је Ковачић и додао да су евидентирана два кривична дјела против полног интегритета, која су и ријешена, а извршиоци процесуирани. 

Он је рекао да је из области привредног криминалитета откривено пет кривичних дјела и поднесена четири извјештаја против четири лица, а материјална штета причињена овим дјелима износи 27.000 КМ. 

"Реализоване су три оперативне акције жДиверж, жЗевсж и жЕскорт дваж у оквиру којих је ухапшено 12 лица, те одузета одређена количина наркотичких средстава и других предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела", навео је Ковачић. 

Начелник Сектора полиције при Полицијској управи Бањалука Раденко Стакић рекао је да је у јануару едивентирано 77 случајева нарушавања јавног реда и мира, односно више за 16,7 одсто у односу на упоредни период када је евидентирано 66 таквих случајева. 

Према његовим ријечима, евидентирано је и 100 прекршаја, односно више за 9,9 одсто у односу на упоредни период када је забиљежен 91 прекршај. 

"Евидентирано је једно нарушавање јавног реда и мира са пет и више лица, док су у упоредном периоду била четири", рекао је Стакић. 

Стакић је рекао да је у јануару евидентирано и 367 саобраћајних незгода, више за 15,4 одсто него у упоредном периоду када их је било 318, те нагласио да се повећање углавном односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом /303/, што је више за 16,5 одсто /260/. 

"У овим саобраћајним незгодама погинула су три лица, док су у упоредном периоду погинула четири. Четири лица су тешко повријеђена, док је у упоредном периоду било 17 тешко повријеђених, што је мање за 76,5 одсто. Лакше је повријеђено 83 лица, односно за 45,6 одсто више у односу на упоредни период када их је било 57", навео је Стакић. 

Он је рекао да је из саобраћаја искључено 18 возила и 260 возача, од којих 240 због управљања под дејством алкохола, 16 јер су возили без положеног возачког испита, те четири из осталих разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана