У Бијељини повећан број случајева породичног насиља у односу на прошлу годину

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- На подручју Полицијске управе Бијељина за девет мјесеци ове године смањен је укупан број кривичних дјела за око 13 одсто, док је број случајева насиља у породици повећан за око пет одсто у односу на исти период лани, рекао је данас замјеник начелника бијељинске полиције Јовица Василић.

Василић је на конференцији за новинаре рекао да је за девет мјесеци ове године пријављено 159 случајева насиља у породици, што је за око пет одсто више него у истом периоду лани, док су као починиоци пројављени 142 мушкарца и 20 жена.

Он је навео да је за девет мјесеци евидентирано 870 случајева нарушавања јавног реда и мира, у којима је 995 лица починило 1.016 прекрашај.

Василић је нагласио да су МУП Републике Српске и Полицијска управа Бијељина у протеклих девет мјесеци предузели значајне активности с циљем успостављања ефикасног система у борби потив свих видова криминала, а резултат тога је смањење укупног броја кривичних дјела за око 13 одсто, те кривичних дјела општег криминалитета за око 16 одсто.

"На смањење броја кривичних дјела и повећање броја нарушавања јавног реда и мира утицала је и појава вируса корона", рекао је Василић.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина евидентирана су укупно 652 кривична дјела, а надлежним тужилаштвима поднесена су 524 извјештаја против 564 лица.

"Највише кривичних дјела је општег криминалитета, њих 533, затим 37 дјела из области злоупотребе дроге, 51 дјело привредног криминалитета и 31 дјело из области безбједности саобраћаја. Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела општег криминалитета износи око 79 одсто", рекао је Василић.

Он каже да је у протеклих девет мјесеци евидентирано чак 29 одсто мање кривичних дјела против имовине, док је смањен и број малољетника као извршиоца кривичних дјела за 36 одсто у односу на исти период лани.

Према његовим ријечима, у области привредног криминалитета, откривено је 51 кривично дјело, а извјештаји о почињеним кривичним дјелима поднесени су против руководилаца и радника привредних друштава у приватном и државном власништву, као и других физичких лица.

"За девет мјесеци евидентирана су 103 миграната која су илегално прешла границу, што је значајно мање ако се пореди са истим периодом 2019. године, када је евидентиран 851 мигрант", рекао је Василић и додао да је од укупног броја пронађених и контролисаних миграната највише оних поријеклом из Марока.

Он је истакао да на подручју Полицијске управе Бијељина нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја које су починили мигранти.

Василић је навео да је ради унапређења стања у саобраћају издато 18.511 прекршајних налога, те да су полицијски службеници у оквиру своје законске надлежности из саобраћаја искључили 205 возила и 1.473 возача.

Начелник Сектора Криминалистичке полиције Срђан Гајић рекао је новинарима да су у претходних девет мјесеци евидентиране 172 жртве насиља у породици, од којих је 130 женског пола, а осам је малољетница.

Он је нагласио да је у периоду од девет мјесеци јавни ред и мир највише нарушаван на улицима, као и у угоститељским објектима, а најчешћи узроци су међукомшијска и слична нетрпељивост и алкохол.

Инспектор Сектора полиције Раденко Кнежевић рекао је да је за девет мјесеци ове године евидентирано 11 саобраћајних незгода са смртним исходом у којима је 13 лица погинуло, међу којима су шест возачи двоточкаша.

"Возачи под дејством алкохола у 12,8 одсто случајева проузроковали су саобраћајне незгоде, од чега је код 25 одсто возача утврђена концентрација од преко 1,5 промила алкохола у организму, док су возачи до двије године возачког искуства проузроковали 11,5 одсто саобраћајних незгод", рекао је Кнежевић.

Он је додао да је на подручју Бијељине у току инсталирање камера у оквиру система видео-надзора, што би требало да буде завршено најкасније до краја ове године, а у току је прва фаза реализације пројекта којом је обухваћено 57 локација са 137 камера, док је друга фаза планирана за сљедећу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана