У акцији ФУП-а ухапшени сарадници милионера Прамода Митала, полиција претреса ГИКИЛ

klix.ba
У акцији ФУП-а ухапшени сарадници милионера Прамода Митала, полиција претреса ГИКИЛ

Припадници Федералне управе полиције (ФУП) јутрос су ухапсили сараднике Прамода Митала који је оптужен за вишемилионски криминал у Глобал Испат Коксној Индустрији Лукавац (ГИКИЛ), сазнаје портал klix.ba.

Према информацијама до којих је дошао портал, по налогу Кантоналног тужилаштва у Тузли Федерална управа полиције врши претресе на подручју општина Љубушки, Посушје, Мостар и Лукавац, а у акцији су досад ухапшени Иван Вукшић, Мато Павковић и Иван Буноза чланови Надзорног одбора ГИКИЛ-а чији је рад забранио Општински суд у Тузли.

Према незваничним информацијама које је klix.ba добио у Тужилаштву Тузланског кантона, Федерална управа полиције тренутно врши претресе и у просторијама ГИКИЛ-а, гдје би могло услиједити још неколико хапшења.

Како сазнајемо, Вукшић и још двије досад ухапшене особе су под сумњом на почињење кривичног дјела организовани криминал, а у вези са кривичним дјелом злоупотреба положаја или овлаштења.

Конкретно Вукшићу се на терет ставља незаконито опуномоћење од фирме ГСХЛ над којом је покренут поступак ликвидације, односно незаконито дјеловање у ГИКИЛ-у.

Вукшић је прије два мјесеца именован за члана Надзорног одбора ГИКИЛ-а, када је ова компаније остала без представника државног капитала. Управљање, односно предсједавањем Надзорним одбором додијељено је Схристи Митал, ћерки власника компаније ГСХЛ Прамода Митала који је у јулу ове године хапшен по налогу Тужилаштва ТК, након чега је платио кауцију за излазак из притвора.

У спорном Надзорном одбору налазили су се још и Един Хоџић, Иван Буноза и Мато Павковић. Све њих је изабрао ГСХЛ Прамода Митала, осумњиченог за вишемилионски криминал, док су представници државног капитала остали без учешћа у управљању.

Након тога, реаговао је и Општински суд у Тузли доношењем рјешења којим забрањује ГИКИЛ-у провођење одлука које су донесене на посљедњој сједници Скупштине друштва, а самим тим забрањено је и дјеловање Надзорног одбора с предсједницом Схристи Митал.

ГИКИЛ је формиран спајањем КХК и Global infrastructure Holdings Ltd, а након одређених измјена уговора као суоснивач је убачен Global Steel Holdings Ltd (ГСХЛ) Прамода Митала.

Због сумњи на незаконите радње на сједници Скупштине ГИКИЛ-а у случај се укључило и Тужилаштво Тузланског кантона, по чијој наредби су припадници Министарства унутрашњих послова ТК већ раније изузели одређену документацију из ове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана