У акцији „Дијамант 2" ухапшен и Лучићев помагач: Конобар министру давао рачуне да правда ручкове и пића

Небојша Томашевић
У акцији „Дијамант 2" ухапшен и Лучићев помагач: Конобар министру давао рачуне да правда ручкове и пића

БАЊАЛУКА – Током акције „Дијамант 2" осим министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића (36), којег терете за злоупотребе при трошењу новца министарства и незаконита запошљавања, ухапшен је и његов помагач, односно угоститељски радник који му је давао рачуне како би правдао одређене ручкове и пића и тако узимао новац из буџета, потврђено је „Гласу Српске".

Лучића и његовог помагача су данас ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ.

Према незваничним информацијама Лучић је ухапшен у теретани у Источном Сарајеву док је тренирао.

Из СИПА је  саопштено да су у акцији „Дијамант" ухапшена  два лица не наводећи њихова имена.

-  За ухапшена лица постоји  основ сумње да су починила кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења, проневјера у служби, превара у служби и помагање прописана Кривичним законом БиХ - саопштила је СИПА.

Како сазнајемо министра терете да је починио поменута кривична дјела, а другу ухапшену особу за помагање у тим дјелима.

Како су рекли у СИПА, током акције претресени су пословни и стамбени објекти и покретне ствари на четири локације на подручју Сарајева и Источног Сарајева.

- Приликом претреса откривена је и привремено одузета већа количина документација и једно путничко моторно возило,  који могу послужити као доказ у кривичном поступку - наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва БиХ је раније саопштено да Лучића терете за злоупотребу положаја или овлашћења и више коруптивних дјела.

- Тим кривичним дјелима је нанесена штета буџетским средствима БиХ, а остварена незаконита имовинска корист за осумњиченог и њему блиске и повезане особе. Истрагом су прикупљени докази да је осумњичени вршио грубе злоупотребе при трошењу средстава намијењених за репрезентацију, незаконито сервисирао возила код неовлашћених особа - наведено је у саопштењу Тужилаштва и додаје  да Лучића терете да је злоупотријебио положај при запошљавању, као и низ других незаконитости.

Дроге

Током акције „Дијамант" у априлу ове године ухапшен је Лучићев пратилац и припадник Дирекције за координацију полицијских тијела Милош Николић због шверца наркотицима. Он је ухваћен у продаји 10 килограма спида. Министар  Лучић је тада након хапшења Николића изјавио да "нема никакве веза с тим случајем".

Извор близак истрази је рекао да Лучића сумњиче да је злоупотребе чинио током службених путовања, да је узимао новац за фиктивна путовања, користио службени аутомобил у приватне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана