Тужилаштво тражи притвор за Лубуру и Рогуљића

Jасмина Салопек
Foto: Д. Поздеровић

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвор за Бојана Рогуљића и Недељка Лубуру, осумњичене да су се организовали ради кријумчарења безбједносно интересантне особе са подручја ЕУ у БиХ након чега су наставили да јој помажу у скривању.

Припадници Управе МУП-а Републике Српске за организовани и тешки криминалитет јуче су на подручју Бањалуке ухапсили Рогуљића и Лубуру, начелника Јединице за професионалне стандарде у Служби за заштиту интегритета и законитости у раду у МУП-у Републике Српске.

-Мјера притвора затражена је због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и утицати на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додају да су лица која су под истрагом у оквиру овог предмета осумњичена су за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима кријумчарење лица, помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела, те злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су се осумњичени организовали ради кријумчарења безбједносно интересантне особе и потраживане међународним потјерницама због тешких кривичних дјела организованог криминала у региону, укључујући и убиство.

Ова особа је прокријумчарена са подручја ЕУ на подручје БиХ, након чега су осумњичени наставили да јој пружају помоћ у скривању.

Рогуљић и Лубура су осумњичени за организовани криминал и високу корупцију у предмету кодног имена „Трн“.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским институцијама, наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања незаконитог дјеловања осумњичених и извршења кривичних дјела у овом предмету.

Високорангирани инспектор у Министарству унутрашњих послова Српске Лубура (47) и Рогуљић (42) ухапшени су због сумње да су умијешани у скривање одбјеглог Црногорца, који је у гепеку превезен у БиХ, иако је био на потјерници Интерпола, потврђено је „Гласу Српске.

 Како је „Глас“ јуче објавио,  ријеч је о Ивану Мијатовићу за којим је трагао Интерпол због покушаја убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана