Тужилаштво тражи притварање министра да не би угрозио истрагу

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи притварање министра да не би угрозио истрагу

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора министру за људска права и избјеглице БиХ Милошу Лучићу (36), који је под истрагом због злоупотребе положаја и овлашћења и више коруптивних кривичних дјела.

- Мјера притвора предлаже се из због постојања опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наводи се да је притварање осумњиченог потребно јер би он боравком на слободи као и боравком на радном мјесту, био у свакодневном контакту са особама које су свједоци, саучесници или су повезане са догађајима обухваћеним предметом.

Истиче се да су међу тим особама они којима је он био надређени руководилац, те би имао приступ документацији и доказним материјалима, што би могло угрозити процес истраге и истражне радње које се требају предузети.

Детаљно образложен приједлог за одређивање мјере притвора биће у законском року упућен Суду БиХ.

Лучића сумњиче за незаконито трошењу новца Министарства за људска права и избјеглице БиХ, незаконито сервисирање  возила Министарства код неовлашћених особа те фа је чинио разне злоупотребе при запошљавању.

Министра су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у акцији „Дијамант 2“.

Како сазнајемо током те акције наводно је ухапшен механичар који је Лучићу помагао у незаконитом сервисирању возила те га терете за помагање у злоупотреби службеног положаја.  Током акције привођен је и један угоститељски радник због сумње да је Лучићу давао  рачуне на основу којих је министар узимао новац из буџета на име ручкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана