Тужилац тражи оштрије казне за Горана Билчара и остале учесника туче у којој је убијен Бојан Миловановић

Небојша Томашевић
Тужилац тражи оштрије казне за Горана Билчара и остале учесника туче у којој је убијен Бојан Миловановић

БАЊАЛУКА - Републички тужилац Бранко Митровић затражио је од вијећа Врховног суда Републике Српске оштрије кажњавање Горана Билчара и осталих учесника туче у којој је убијен Бојан Миловановић (29) из Козарске Дубице, док одбрана оптужених тражи ново праведније суђење.

Билчар је у Окружном суду у Бањалуци осуђен на 14 година затвора, јер је током туче Миловановићу зарио шрафцигер у главу и тако га усмртио. Због учешћа у овом крвавом обрачуну Билчарев пријатељ Марко Михајловић (28) из Бањалуке добио је двије године затвора, а Миловановићеви другари Ђорђе Боровчанин (26) и Ђорђе Ђенадија (23) из Козарске Дубице осуђени су на по годину и по затвора. На пресуду су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Тужилац Митровић сматра да првостепени суд није добро оцијенио одговорност оптужених и да је требало да им изрекне веће казне.

- То што нису осуђивани не може бити олакшавајуће, јер је ријеч о младим људима. Чињеница да је Боровчанин незапослен и студент, а Ђенадија лошег имовног стања не може бити олакшавајућа - казао је Митровић.

Билчарев адвокат Бранко Ристић сматра да првостепени суд није правилно утврдио све чињенице и да су почињене бројне повреде кривичног поступка, због чега тражи ново суђење.

- Жао ми је због свега и нисам желио тучу. Тражим праведније суђење. Не бјежим од истине - рекао је оптужени Билчар.

Михајловић, који се бранио сам, казао је да му је жао због свега, те истакао да се само бранио, јер је нападнут. Боровчанинов адвокат Миљкан Пуцар осим новог суђења затражио је да жалба тужиоца буде одбијена.

Миловановић је убијен 18. октобра 2018. године у тучи између двије групе младића у бањалучкој улици Николе Пашића код парка “Купусиште” у центру Бањалуке. Сукобу је претходила свађа у пекари “Марчело”. Након краће препирке Миловановић и другари су изашли из пекаре и “фијатом”, који је возио Ђенадија, отишли улицом Николе Пашића те се вратили поред пекаре, да би убрзо опет наишли истим путем. Испред пекаре су обишли BMW у којем су били Билчар и Михајловић, који су кренули за њима. Након неког времена Ђенадија је зауставио аутомобил, а поред њега је стао и BMW у улици Николе Пашића. Ту су се посвађали и потукли. Билчар је из гепека BMW-а узео дизалицу и бацио према Миловановићу, а затим га је шрафцигером убо два пута у врат и сљепоочницу и усмртио. У то вријеме трајала је туча између Михајловића са једне, те Боровчанина и Ђенадије са друге стране.

Притвор

Сви оптужени осим Горана Билчара, коме је након изрицања првостепене пресуде продужен притвор, бране се са слободе. Одлуку о томе да ли ће Билчар остати и даље у притвору Врховни суд РС донијеће у оквиру одлуке о жалбама на пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана