Тројка ухапшена у акцији „Уникат“ осуђена у Окружном суду у Бањалуци: За шверц дроге 15 и по година робије

Небојша Томашевић
Тројка ухапшена у акцији „Уникат“ осуђена у Окружном суду у Бањалуци: За шверц дроге 15 и по година робије

БАЊАЛУКА - Санел Ш. (32) и Деан Ђ. из Бањалуке те Данијел Т. (36) из Костајнице, ухапшени у акцији „Уникат“ осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно 15 и по година затвора због шверца наркотицима.

Санел Ш. је добио шест и по, Данијел Т. пет и по, а Деан Ђ. три и по године затвора. Прва двојица осим за шверц дрогом осуђени су и за недозвољену производњу и промет опружја и након изрицања пресуде продужен им је притвор.

Према пресуди, они су од 11. фебруара до 15. јула 2019. године узгајали наркотике у хали у Трну код Лакташа, гдје су инсталирали специјалну лабораторију за производњу дроге. У специјалној лабораторији у хали у Трну код Лакташа узгојии су 756 стабљика индијске конопље. Стабљике су биле величине између 120 до 210 центиметара, а у лабораторији је пронађено још 756 саксија за узгој дроге, те око 1,8 килограма марихуане у врећицама.

Осим тога, према оптужници, Данијел Т. и Санел Ш. узгајали су наркотике и од почетка 2018. до почетка априла 2019. године у кући у улици Јанка Веселиновића гдје су пронађена око 62 грама марихуане.

Данијела Т. и Санела Ш. терете и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја јер су хали у Трну држали око 855 грама експлозива и аутоматску пушку.

Дејану Ђ. је оптужницом  додатно стављено на терет да је у току 2019. године сам узгајао марихуану у поткровљу куће у Бањалуци у којој је пронађена специјална опрема и 240 грама марихуане.

Поменута четворка откривена је у акцији “Уникат” 15. јула 2019. године када су затечени у хали у Трну како припремају марихуану за сушење. Тада су  откривене двије лабораторије за узгој наркотика. Једна је пронађена у стану који је наодно користио Санел Ш., а друга у великој напуштеној хали у насељу Трн код Лакташа.

Осим дроге, полиција је од ухапшених одзела и око 70.000 КМ у разним валутама, а претпоставља се да је то новац зарађен кривичним дјелима. Пронађени су и аутоматска пушка, пиштољ, експлозив и фалсификовани документи.

Заједно с њима, био је оптужен и Ненад Д. (30) који је с тужилаштвом закључио споразум о признању кривице и на основу тога осуђен је на три године и десет мјесеци затвора.

Хала

Халу за узгој наркотика у лакташком насељу Трн изнајмио је Санел Ш. уз помоћ лажног пасоша на име држављанина Словеније Сретка Рожића из Љубљане. Халу површине 600 квадрата закупио је од Бањалучанина Љубише  К. који није знао зашто је унајмљен простор. Љубиша К. је током суђења испричао да му је речено да ће се хала корисити за рециклирање пластике и да ће то радити фирма из Словеније. Истакао је да је халу изнајмио по мјесечној закупнини од 3.000 марака. Он је Санела Ш. препознао као особу која му се представила као Сретко Рожић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана