Након акције “Ескорт 2”: Троје пред тужиоцем, петоро на слободи

Н. Т.
Након акције “Ескорт 2”: Троје пред тужиоцем, петоро на слободи

БАЊАЛУКА - Дарко Лакић (31), Невена Самарџија (27) и Бојан Ћирић (29) из Бањалуке, ухапшени у акцији “Ескорт 2” због сумње да су се бавили шверцом дроге, зеленаштвом иизнудом, предати су у надлежност Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Остали ухапшени пуштени су да се бране са слободе. Из Тужилаштва је саопштено да Лакића полиција сумњичи за изнуду и зеленаштво, Ћирића за неовлашћену производњу и промет опојним дрогама, а Самарџију за омогућавање уживања опојних дрога.

Акцију "Ескорт 2" извео је јуче МУП Републике Српске на подручју Бањалчуке и Добоја у  сарадњи с Полицијским управама тих градова. Осим поменутих, у полицији су испитивани Срђан Шућур, Александар Штркић, Сара Милојевић, Невен Нешковић и Симеун Пантић. Нешковић се обратио путем свог  адвоката „Гласу Српске“ са тврдњама да није хапшен и осумњичен већ да је позван као свједок.

Полиција је раније, наводећи иницијале, саопштила да су осумњичени кривична дјела починили у Бањалуци и Добоју. Извор близак истрази је појаснио да Лакића терете да је изнуђивао новац од двије особе којима је давао зајам уз зеленашке камате.

- Постоји сумња да је Лакић починио изнуду и зеленаштво на штету Горана К. и Милоша К. којима је у посљедње вријеме па све до 27. јануара давао позајмице. Користио је њихово лоше финансијско стање и тако прибавио несразмјерну имовинску корист - појаснио је наш извор.

Додао је да постоје одређене индиције да су поједини ухапшени учествовали у изазивању опасности на штету Ђорђа П. које је почињено 17. октобра 2019.

- Осам ухапшених теретимо за кривична дјела недозвољена производња и промет опојних дрога, омогућавање уживања опојних дрога, изнуда, зеленаштво, изазивање опште опасности и угрожавање безбједности. Акција је спроведена под надзором Окружног тужилаштва Бањалука, а спровели су је полицијски службеници ПУ Бањалука и Управе за организовани и тешки криминалитет, у сарадњи са ПУ Добој  - саопштено је из МУП-а РС.

Већина ухапшених позната је полицији од раније, а Лакић је недавно хапшен због сумње да је напао возача аутобуса "Алдемо турс" у Бањалуци.

Лакић је, иначе, бивши затворски чувар Казнено-поправног завода Фоча, којег је 2015. Врховни суд РС правоснажно осудио на три и по године затвора због премлаћивања полицајца Владислава Мијовића који је касније преминуо у болници.

Пантић се води као власник агенције за обезбјеђење "ВИП секјурити" и према писању медија повезан је са криминалном групом "Пинк Пантер". Лакић је такође члан те фирме.

Нешковић је познат по надимку Мали и хапшен је због организованих крађа, а осуђен је прије неколико година на четири године због крађе тешке више од 50.000 КМ.

Полиција је претресла шест локација у  Бањалуци и једну у Добоју. Одузето је више од килограм бијеле прашкасте материје, кокаин, 4.000 КМ, три лаптопа, роковници са евиденцијама лица, бројева и трошкова, оригиналан важећи дупли пасош на име Срђан Шућур те хемијске супстанце и препарате забрањени за употребу, са шприцама и иглама за коришћење те мобилни телефони. Између осталог, специјална полиција претресла је кућу Дарка Лакића у Дебељацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана