Тројац оптужен због малверзација у Ауто-клубу “Ретро” Лакташи: За пет година утајили 1,7 милиона КМ

Јелена Станић
Тројац оптужен због малверзација у Ауто-клубу “Ретро” Лакташи: За пет година утајили 1,7 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Саво Добријевић, Ристо Тривун и Биљана Грујић оптужени су због сумње да су утајили 1,7 милиона КМ пореза и доприносе те злоупотријебили овлашћења у привреди.


Оптужница Републичког тужилаштва Добријевића терети за утају пореза и доприноса те за помагање у злоупотреби овлашћења у привреди, за које су оптужени Тривун и Грујићева.

Добријевића сумњиче да је од 1. јануара 2010. године до 31. децембра 2015. године, као предсједник и овлашћено лице Ауто-клуба “Ретро” из Лакташа, избјегавао плаћање законом прописаних дажбина у Александровцу, Бањалуци и другим мјестима у Републици Српској.

- Оптужени у више наврата није платио пореске обавезе, као ни доприносе здравственог и пензијског осигурања, не дајући тражене податке о стеченом приходу и о другим подацима - казали су у Републичком тужилаштву.

Додали су да Добријевића терете да је на овај начин избјегао плаћање 1,7 милиона марака пореза и доприноса.

Према наводима оптужнице, Тривун и Грујићева су се договорили са Добријевићем да Ауто-клуб “Ретро” искористе за незаконито извлачење средстава из друштва.

Њих троје су уговорили наводно спонзорисање клуба у износу од 795.000 КМ, са стварном намјером да већи дио овог новца клуб врати тако што ће извршити појединачне уплате у различитим износима на банковне рачуне запослених радника “Сарајево осигурање” у Бањалуци и других лица.

Након договора о наводном спонзорисању клуба, оптужени Добријевић, Тривун и Грујићева су планирали да сакрију малверзације у Ауто-клубу “Ретро” давањем незаконитих попуста и погодности приликом закључивања уговора о осигурању од аутоодговорности, а дио средстава Добријевић је могао да задржи за себе.

Оптужницу је подигло Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког тужилаштва.

Кршење прописа

Директор филијале “Сарајево осигурања” у Бањалуци Ристо Тривун и организатор Одсјека књиговодства и вршилац дужности директора филијале Биљана Грујић оптужени су да су током 2013. године у Бањалуци кршили прописе о осигурању и правила у пословању.

- Теретимо их да су располагали, користили и управљали имовином друштва намјеравајући да прибаве противправне имовинске користи за то друштво - рекли су у Републичком тужилаштву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана