Тројац оптужен за убиство сарајевских полицајаца

Небојша Томашевић
Тројац оптужен за убиство сарајевских полицајаца

САРАЈЕВО - Сава Маринковић, Александар Мацан и Марко Трифковић оптужени су за убиство сарајевских полицајаца, припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево Адиса Шеховића и Давора Вујиновића.

Оптужницу против њих, која садржи 400 доказа, након вишегодишње истраге подигло је Тужилаштво Кантона Сарајево. Оптужница је прослијеђена Кантоналном суду у Сарајеву на потврђивање.

Предложено је и продужење притвора за сву тројицу осумњичених. 

Поменути тројац оптужница терети да су 26. октобра 2018. године у сарајевском насељу Алипашино Поље око 4.20 часова испалили најмање 20 хитаца на полицајце Шеховића и  Вујиновића када су их они затекли у у крађи возила у Гетеовој улици. Полицајци су били у у возилу. Шеховић је од задобијених повреда одмах преминуо, док је Вујиновић тешко рањен, усљед чега је неколико сати након подлегао повредама.

Против оптужених је више  година вођена истрага, а Маринковић био  означен као директни починилац убиства.

Како је саопштено из Тужилаштва Кантона Сарајево, током истраге овог случаја предузето је више од 2.500 радњи документовања  и доказивања. Међу доказима су, између осталог, и дијелови аутомобила „сеат леон" као и дијелови пушкомитраљеза са 20 чахура из којег су убијени полицајци а који су пронађени закопани у Палама на подручју Републике Српске.

-Неки докази су поткријепљени и подацима из апликација "Скај" и "Аном" које је прибавило ово тужилаштво путем међународне правне помоћи, тачније, правосудних органа САД-а и Француске - додају из Тужилаштва.

Маринковић је дуже вријеме био недоступан правосуђу и недавно је изручен из Њемачке гдје био  затвору због трговине дрогом. Његова улога  у поменутом злочину откривена је након свједочења његовог кума Александра Мацана, а који је рекао да је управо Маринковић наводно особа која је из возила пуцала у Шеховића.

Марко Трифковић је познат по кривичним дјелима и оптужен је у предмету "Волан" у коме је оптужена криминална група од 27 чланова којој је на терет стављен организовани криминал и крађе аутомобила.

 рифковића су због сумње да је учествовао у убиству сарајевских полицајаца ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) 2. фебруара након изласка из притвора у коме је био због оптужби  у предмету "Волан". Он је због убиства полицајаца привођен  и прије двије године, али није  оптужен.

Мацан, за којим је била расписана Интерполова црвена потјерница због убиства предао се крајем прошле године. Раније се незванично помињало  да жели да призуна кривицу и да свједочи против остала два оптужена.

Трифковић звани Жижан, наводно мјесецима ћути као заливен.

Током истраге овог случаја привођен је већи број особа који су означени као аутомафијаши, односно који су раније довођени у везу с крађама возила.

Због сумње да су умијешани у ликвидацију полицајаца су привођени Милош Обрадов и Срећко Трифковић, који су након девет мјесеци проведених иза решетака пуштени на слободу јер против њих није било доказа.

Саслушања

Током истраге убиства полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића саслушано је  око 500 особа.

- Урађена су ДНК, биолошка, балистичка, механоскопска и друга вјештачења, укључујући и замолнице за међународну правну помоћ због прибављања података, те саслушања и вјештачења изван Босне и Херцеговине. Остварена је сарадња са Европолом и Интерполом и са надлежним органима седам држава и то САД, Француском, Њемачком, Црном Гором, Србијом, Хрватском и Канадом- рекли су у Тужилаштву КС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана