Акција "Галеб": 12 миграната пронађено док су прелазили Саву, ухапшена два Брчака који су их кријумчарили

Срна
Foto: Илустрација

БРЧКО - На подручју Брчког јутрос су ухапшена два лица и пронађено 12 миграната током организованог илегалног преласка преко границе на ријеци Сави, а у току су претреси на три локације на подручју дистрикта у оквиру акције спречавања кријумчарења миграната преко БиХ у Хрватску и даље у земље Европске уније.

Приликом хапшења лица чији су иницијали С.Ђ. (31) и М.И. (20), оба из Брчког, привремено су одузета три пловна и три путничка моторна возила која су коришћена за транспорт и илегално пребацивање преко границе, саопштено је из Полиције Брчко дистрикта.

Потражује се једно лице са подручја БиХ, као члан ове организоване криминалне групе.

Полиција Брчко дистрикта прикупила је знатан број информација о организованој криминалној групи из БиХ, која је ради прибављања противправне имовинске користи, у континуитету организовала илегални транспорт миграната из блискоисточних земаља преко БиХ и даље у земље ЕУ.

Прикупљене информације су у међународној полицијској сарадњи размијењене са МУП-ом Хрватске који је на свом подручју истовремено организовао спровођење оперативне акције кодног назива „Мрежа“.

Спровођењем ових оперативних акција прикупљени су подаци да је у посљедња четири мјесеца преко државних граница илегално пребачено више од 100 лица, односно миграната чиме је организована криминална група остварила знатну материјалну корист.

Акцију кодног назива „Галеб“ Полиција Брчко дистрикта реализовала је у сарадњи са припадницима Граничне полиције БиХ и МУП-ом Хрватске, а према наредби Суда БиХ и надзором Тужилаштва БиХ.

Ухапшени ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предати у надлежност и даље поступање Тужилаштву БиХ, док ће затечени илегални мигранти након предузимања потребних истражних радњи бити предати у даљу надлежност Служби за послове са странцима БиХ, наводи се у саопштењу Полиције Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана