Свједок тужилаштва на суђењу Стојану Вукајловићу: Судија фаворизовао адвоката на лицитацији

Небојша Томашевић
Свједок тужилаштва на суђењу Стојану Вукајловићу: Судија фаворизовао адвоката на лицитацији

БАЊАЛУКА - Свједок Републичког тужилаштва Дарко Лазаревић у бањалучком Окружном суду казао је да би дао пола милиона марака за некретнине које је, према оптужници, незаконито купио адвокат Стојан Вукајловић за 283.400 КМ, али му судија Небојша Пејовић није дозволио да учествује у куповини.

Појаснио је да је судија скоро одмах на почетку извршног поступка у којем су на лицитацији продаване некретнине рекао да једино адвокат испуњава критеријуме за учешће на лицитацији.

Вукајловићу на терет стављају помагање у повреди закона судији Небојши Пејовићу јер је у извршном поступку незаконито купио некретнине вриједне 566.800 КМ за дупло нижу цијену од процијењене. Ријеч је о шест некретнина које су биле предмет продаје у извршном поступку против Милоша Шмитрана из Бањалуке.

Свједок је тврдио да је за поменуту лицитацију у складу са ранијим искуством и законом платио максималан износ обезбјеђења за учешће од 10.000 КМ како би могао да купи све објекте које жели.

- Продавана су два стана и два пословна простора, кућа и викендица. Планирао сам да купим све осим викендице. Међутим, судија Пејовић је рекао да једини адвокат Вукајловић може да учествује у лицитацији јер је платио за сваку некретнину обезбјеђење и да се све некретнине продају заједно. Нама осталима није дозволио учешће. То до сада никад нисам доживио. Учествовао сам на 100 лицитација - рекао је Лазаревић.

Додао је да су тражили да судија одобри појединачну продају некретнина, што је он одбио, а затим није дозволио да остали, осим Вукајловића, учествују у куповини свих некретнина заједно. То је, каже Лазаревић, судија образложио чињеницом да нису платили обезбјеђење за сваку некретнину као што је урадио адвокат.

Одбрана оптуженог приговорила је свједоку и рекла да се његов исказ разликује у односу на онај из истраге, када је рекао да је судија омогућио да се купе све некретнине заједно, али да нико сем Вукајловића није дао понуду. Свједок Лазаревић тврди да је судија једино адвокату дозволио да купи некретнине, а њих је одмах на почетку искључио с лицитације па зато нико није дао понуду.

- Нисам могао дати понуду, да јесам, не бих због викендице дозволио да пропадне куповина атрактивних станова и пословног простора који су процијењени на мање него што реално вриједе. Купио бих све, и ту викендицу, и био вољан платити до пола милиона марака - истакао је свједок Лазаревић.

Пејовић је због малверзација осуђен на годину затвора и 40.000 КМ новчане казне због трговине утицајем и повреде закона од стране судије.

Поруке

Током суђења Републичко тужилаштво је као доказ у судници показало поруке које су размјењивали оптужени Стојан Вукајловић и судија Небојша Пејовић. Тужилац Горан Гламочанин каже да поруке указују на то да су се они договарали.

- У једној поруци Вукајловић каже Пејовић: "Додао бих у 4. ставу да нису имали примједби на ток лицитације". То указује на њихове договоре, а осим тога, у судници су поједини учесници лицитације говорили да су имали примједбе - рекао је тужилац.

Браниоци оптуженог приговорили су доказу те, између осталог, истакли да су поруке прибављене вјештачењем у поступку против Пејовића и да је доказ незаконито уведен у процес против Вукајловића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана