Свједок одбацио тврдње адвоката о фингирању мјеста погибије дјевојчице код Калиновика

Срна
Свједок одбацио тврдње адвоката о фингирању мјеста погибије дјевојчице код Калиновика

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва БиХ Рајко Вишњевац данас је пред Судом БиХ одлучно одбацио тврдњу адвоката одбране оптуженог за ратни злочин над цивилима на подручју Калиновика 1995. године Рамиза Дрековића да су петнаестогодишња Станислава Копривица и њени школски другови настрадали изван Калиновика, те да је он фингирао мјесто њене погибије користећи фотографије са увиђаја у мају 1995. године.

Током унакрсног испитивања одбране генерала такозване Армије БиХ Дрековића, Вишњевац је истакао да није истина да је фингирао мјесто погибије Станиславе Копривице.

Дрековићев бранилац, адвокат Кадрија Колић, предочио је Суду књигу увиђаја у којој је, између осталог, наведено да је Вишњевац био члан тима који је 15. маја 1995. године вршио увиђај у вези са кривичним дјелом бацање експлозивне направе у близини киоска у ужем дијелу Калиновика.

Свједок је данас рекао да се уопште не сјећа киоска и тог догађаја.

Вишњевац је рекао да су након погибије Станиславе Копривице и рањавања више дјеце и одраслих 3. јуна 1995. године увиђај извршила два припадника Станице полиције у Калиновику.

Он је потврдио да је био присутан на мјесту догађаја, али да се не сјећа шта је тада радио. Додао је да није сигуран да је у књизи увиђаја, који му је Колић данас предочио, поред потписа двоје истражилаца, његов потпис.

Након испитивања свједока, Колић је предочио Суду и тужиоцу приједлог доказа одбране које ће изводити у наредном периоду.

Он је навео да је планирано саслушање 24 свједока, улагање материјалних доказа из архива Четвртог и Првог корпуса такозване БиХ, архиве Војске Републике Српске, као и материјалне доказе приликом унакрсног испитивања свједока Тужилаштва.

Осим тога, Колић је рекао да је одбрана припремила и три захтјева за вјештачење.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено једно дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 24. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана