Суђење за уништавање доказа у предмету “Драгичевић”: Одбијено саслушање бившег главног тужиоца

Небојша Томашевић
Суђење за уништавање доказа у предмету “Драгичевић”: Одбијено саслушање бившег главног тужиоца

БАЊАЛУКА - Судија бањалучког Основног суда Радмила Медаковић одбила је приједлог одбране оптужених криминалистичких техничара Зорана Бошњака и Микице Мајранца да као свједок буде саслушан бивши главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Желимир Лепир.

Техничаре терете за уништавање доказа у истрази убиства Давида Драгичевића (21) из Бањалуке.

Бранилац Марјанца, адвокат Александар Јокић, тражио је да Лепир буде саслушан због раније изјаве да боксерице које су нестале из доказног материјала нису  биле доказ у поступку, а због чега су у међувремену и оптужени крим-техничари Полицијске управе Бањалука, Марјанац и  Бошњак.

-У бити кривичног дјела за које се терети мој брањеник наведено је да дјело чини онај који уништи предмет проглашен доказом. Тужилаштво је требало доказати да је тај предмет, односно боксерице,  доказ. У то вријеме главни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци Желимир Лепир је рекао да покојни Давид Драгичевић није ни отет, ни мучен, те да гаће нису биле доказ - изјавио је адвокат Јокић.

Образлажући приједлог, он је додао да одбрана жели указати да је бањалучко тужилаштво сматрало да гаће нису доказ, а што је за одбрану кључно.

Тужилац Далибор Врећо успротивио се саслушању Лепира додавши да је бивши главни тужилац лично учествовао у истрази и саслушавао свједоке, те да је Лепирово опредјељење било јасно.

- Лепир се својим поступањем у истрази потпуно јасно опредијелио око свега. Беспредметно је да га саслушавамо шта је рекао у интервјуу - изјавио је тужилац Врећо.

Судија Медаковић је након изјава адвоката и тужиоца одлучила да Лепира неће саслушати као свједока.

Током данашњег рочишта судија је прихватила да се као свједоци одбране саслушају инспектори Синиша Којдић и Мирко Живковић, те специјалиста судске медицине Зоран Обрадовић, док је одбијен приједлог за саслушање Биљане Јанковић, која је била дежурни тужилац у вријеме проналаска беживотног тијела Давида Драгичевића, те тадашњих полицијских начелника Слађана Квржића и Дарје Новковића.

Крим техничаре Полицијске управе Бањалука  Бошњака и Марјанца терете да су  након обдукције бацили боксерице Давида Драгичевића чије је тијело пронађено на ушћу ријеке Црквене у Врбас у марту 2018. године.

Према оптужници, бачене боксерице оцијењене су као могући крунски доказ у поступку доказивања убиства младића из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана