Суђење за убиство Славише Крунића: Оптужени се дружили са убијеним нападачем

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Славише Крунића: Оптужени се дружили са убијеним нападачем

БАЊАЛУКА - Бенеди Ђукановић (42) и Емилио Балдо (53), оптужени за убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића и члана његовог обезбјеђења Жарка Павловића те рањавање возача Горана Илића, интензивно су се дружили са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем и с њим су породично ишли на љетовање у Неум.

Ово је у бањалучком Окружном суду на суђењу Ђукановићу, Балду и Родољубу Гајићу за убиство Крунића, казала Јелена Џинкић, ванбрачна супруга покојног Ковачевића.

Крунић и Павловић ликвидирани су у сачекуши 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. Тада је рањен његов возач Илић, а у размјени ватре убијен је нападач Ковачевић. Према оптужници Ђукановић и Балдо су организовали и припремили злочин заједно са Ковачевићем.

- Пријатељство Жељка са Бенедијем трајало је годинама, а у задње вријеме се дружио и са Балдом. Током дружења Жељко никада није помињао Крунића - казала је Џинкићева.

Она је на питање тужиоца од чега се њен супруг издржавао казала да је имао више кафића и да је позајмљивао новац на камату, али да је одала да је „био добар човјек“.

Џинкићева се присјетила да је кобне ноћи након што је убијен Крунић полиција дошла у њен стан око 2.30 часова да тражи Ковачевића.

- Питали су ме је ли Жељко ту и јесам ли га видјела и када. Рекла сам да је био по  дану кући и да га послије 17 часова 22. априла нисам видјела. Били су прво инспектори, задржали су се кратко, а послије је цијелу ноћ са мном била патрола. Тражили су ми да више пута путем телефона зовем Жељка и да пустим да телефон дуго звони, али није се јављао. Нису ми рекли да је убијен, то сам сазанала ујутро од радника из кафане који ме је позвао и питао је ли истина да је убијен Жељко -казала је Џинкићева и додала  да су претрес њеног стана инспектори урадили тек поподне.

Она је истакла да не познаје трећеоптуженог Родољуба Гајића и да јој га Ковачевић никада није помињао.

У оптужници је наведено да су убиство извршили Ђукановић и Ковачевић, који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на џип у којем се налазио Крунић. Балдо је био осматрач и дојавио је када је Крунићево возило кренуло у засједу. Гајића, радника “Сектора” и члана личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце, терете за помагање у извршењу убиства. Он је Ковачевићу одавао информације о кретању и навикама Крунића, да би му овај опростио дуг. Мотив и налогодавци злочина још нису познати.

Иначе, суђење је данас одржано након неколико одгађања. Суђење је требало да буде одржано 11. маја, али је одгођено за данас на захтјев браниоца оптуженог Ђукановића. Посљедње рочиште у овом предмету је такође након више одгађања и прекида одржано 9. марта, након чега је због пандемије вируса корона суђење прекинуто.

Наставак је заказан 11. јун у 10 часова, а данашње рочиште пратиле су јаке мјере безбједности. У судници су строго поштоване превентивне мјере због епидемиолошке ситуације – сви су морали носити маске и рукавице и држати социјалну дистанцу. Свједок Жељка Гајић враћена је са улаза у Суд јер је јој је измјерене тјелесна температура 37,7.

Крунићев телефон

Славиша Крунић у вријеме убиства држао је у руци мобилни телефон који  је у нападу оштећен. Генерални директор Крунићеве Компаније „Сектор Секјурити“ Драгана Косић казала је да јој је Крунићева супруга дала тај телефон да преда полицији.

- Она је телефон узела из руке Крунића када је мртав довезен пред кућу у Гламочане. Телефон је био крвав. Полицију сам замолила да ми пресниме контакте из телефона ради посла, али нисам их добила - рекла је Косићева и додала да је Крунић био велики човјек и хуманиста који је помагао многе и да су његове фирме запошљавале 1.700 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана