Суђење за убиство Славише Крунића одгођено због нових чланова Судског вијећа

Н Т.
Суђење за убиство Славише Крунића одгођено због нових чланова Судског вијећа

БАЊАЛУКА - Суђење за убиство бизнисмена и власника агенције "Сектор Секјурити" Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) које је данас требало да се одржи у бањалучком Окружном суду одгођено је јер су се замијенила два члана судског вијећа.

У овом случају оптужени су Бенеди Ђукановић (53),  Емилио Балдо (53) те  бивши радник „Сектор Секјуритија" Родољуб Гајић који одговара само за помагање. У злочину је учестовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре. Осим за убиство, терете их и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу.

Суђење је раније у више наврата одгађано због болести ранијег члана вијећа, па је због истека времена од 30 дана од посљедњег одржаног рочишта у складу са законом судски процес почео изнова.

Републички јавни тужилац Сњежана Петковић прочитала је оптужницу, а затим је услиједила расправа која је  довела до одгађања рочишта. Како је у поступку против оптужених дошло до промјене чак два од три члана судског вијећа која су почела суђење, одбрана је тражила да се нове судије изјасне да ли су у току са овим предметом, односно да ли су преслушали аудио снимке са суђења, јер видео записа и нема.

Предсједник вијећа Бранимир Јукић затим је дао паузу од пет минута како би се консултовао са новим члановима  вијећа.

Он је по повратку изјавио како није законска обавеза чланова вијећа да се изјашњавају о томе да ли су у току или не са предметом, након чега је позвао адвокате оптужених да се изјасне да ли су сагласни са читањем изведених доказа.

Адвокат првооптуженог  Ђукановића, Татјана Савић  истакла да је у својој каријери имала сличних ситуација, те да се вијеће увијек изјашњавало. Савићеву је уједно интересовало и када су  именовани нови чланови судскг вијећа, на шта је судија Јукић одговорио да су именовани у септембру ове године.

- Имамо два нова члана вијећа и сасвим је логично да се они упознају са предметом и није ми јасно зашто се не могу изјаснити о томе да ли су се упознали са овим предметом или не - изјавила је Савићева.

Судија Јукић је истакао да он не може да натјера чланове вијећа да се изјашавају ако они то не желе.

Савићева је затим предложила одгоду, а судија Јукић је то прихватио те је рекао да Закон не познаје условну сагласност, тако да ће  суђење почети испочетка.

Након ове одлуке судије,  у расправу се укључила републички  тужилац Сњежана Петковић које упозорила да су оптужени у притвору већ двије и по године, а да притвор максимално може трајати четири године, те да уколико суђење заиста почне испочетка, постоји бојазан да ће оптужени изаћи из притвора.

- Шта уколико ми одложимо суђење на мјесец дана, па онда чланови вијећа кажу да су се упознали са предметом, а уствари нису - упитао је судија Јукић.

Адвокат Савићева је затим истакла да вјерује о оно што ће судија рећи те да се не може изјашњавати у име адвоката Драгана Ступара који данас није присутан.

- Одбрана такође не жели да идемо у ново суђење, јер притвор оптуженима траје већ двије и по године - рекла је Савићева.

Судија Јукић затим је одгодио суђење за 1. новембар.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Ђукановића и Балду терете да су заједно са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. Гајић је био  члан личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце.Оптужене трете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана