Суђење за нестанак доказа у предмету убиства Давида Драгичевића: Оптужени инспектору рекао да су бацили доњи веш жртве

Н. Т.
Суђење за нестанак доказа у предмету убиства Давида Драгичевића: Оптужени инспектору рекао да су бацили доњи веш жртве

БАЊАЛУКА - Крим техничар Зоран Бошњак рекао је тадашњем инспектору Синиши Којдићу да су он и његов колега Микица Марјанац бацили доњи веш (боксерице) Давида Драгичевића.

Ово је наведено у исказу који је раније дао Којдић, а који је данас прочитан у Основном суду на суђењу оптуженом Бошњаку и Марјанцу. Њима се суди за уништавање доказа у предмету "Давид Драгичевић".

Драгичевић (21) је нестао 18. марта 2018. године у Бањалуци, а његово тијело је пронађено шест дана касније на ушћу рјечице Црквене у Врбас. Према оптужници коју је бањалучко Окружно јавно тужилаштво подигло против непознатих извршилаца, младић је или бјежао од починилаца па пао у Црквену или гурнут у набујалу ријеку исте ноћи када је и нестао.

Којдић, који је сада шеф Одсјека за крвне и сексуалне деликте Полицијске управе Бањалука, казао је да је у вријеме проналаска Давидовог тијела био дежурни тај дан.

- Изашао сам на лице мјеста и обавијестио дежурног тужиоца, као и патолога Жељка Карана. Био сам на увиђају и водио  евиденцију о свему. Тијело је извучено из воде и било је блато око њега, па смо одлучили да се пребаци у Завод за судску мединицу и да се тамо скида одјећа и прегледају џепови – испричао је Којдић.

Према његовим ријечима обдукција је обављена други дан, а он је мало каснио.

- Када сам стигао помоћници обдуцента су већ извадили неке ствари из џепа и ставили их на стол који је био крај ногу Драгичевића. Затим је са тијела скинута одјећа и то су помоћници предали крим техничарима, који су је паковали и касније однијели у просторију са сушење доказа, а која се налази поред зграде Полицијсјке управе Бањалука – рекао је Којдић.

Истакао је да је у свој роковоник записао све што су нашли у џеповима, као и одјећу и да је касније на основу тога сачинио службену забиљешку, а у којој је између осталог навео да су се међу предметима налазиле и сиве боксерице.

Којдић је појаснио да је након тога истрагу преузела Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и да он тада није учествовао у истрази. Казао је да је опет укључен у истрагу након што је министар унутрашњих послова Драган Лукач, на иницијативу Давидовог оца Давора Драгичевића формирао нови тим. 

Којдић је нагласио да је за нестанак доњег веша, сазнао четири мјесеца од проналаска тијела.

- Тада су ме позвали и питали: „Гдје су гаће?". Одговорио сам да су врећи са осталом одјећом, али су ми рекли да нису. Казао сам да су у кеси са чарапама и другим стварима, али су опет рекли да нису. Нисам знао гдје се налазе – рекао је овај сведок.

На питање тужиоца Далибора Врећа да ли се сјећа да ли је причао са Марјанцем и Бошњаком око тога гдје су нестале гаће, он је рекао да јесте, али да мисли да му они нису одговорили на то питање.

Након тога, тужилац Врећо прочитао исказ који је раније током испитивања дао Којдић.

У тој изјави стоји да је он позвао Бошњака који му је рекао да су он и Марјанац бацили гаће, а да им је он одговорио „Ј... гаће, зна се да је имао гаће". 

На питање тужиоца да ли је тачно ово што је раније изјавио, Којдић је рекао да је то тачно. 

Помоћник обдуцента у Заводу за судску медицину Републике Српске Владимир Тривић потврдио је да је присуствао обдукцију тијела Давида Драгичевића.

- Мој посао је био да прегледамо џепове, скинемо одјећу, да то све фотографишемо и предамо полицији. Током претреса џепова нашли смо новчаник, неколико новчаница у другом џепу, телефон, кључеве и чакију – испричао је Тривић.

Додао је да су током обдукције били присутна два крим техничара, два инспектора и једна особа из потрага из полиције.

- Након што смо скинули одјећу и све фотографисали, то смо предали крим техничарима који су то упаковали и однијели. Међу стварима које смо предали полицији, налазиле су се и сиве боксерице – испричао је Тривић

Оптужница Марјанца и Бошњака терети за кривично дјело спречавање доказивања. 

Према оптужници, они су бацили боксерице које су 25. марта 2018. након обдукције тијела убијеног младића, пребачене у депозит Полицијске управе Бањалука, односно у просторију за сушење предмета. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана