Суђење Урошу Шувири, оптуженом за убиство Здравка Босанчића из Рибника: Чобан убио газду па му запалио свијећу

Небојша Томашевић
Суђење Урошу Шувири, оптуженом за убиство Здравка Босанчића из Рибника: Чобан убио газду па му запалио свијећу

БАЊАЛУКА - Чобан Урош Шувира (38) из Брода након што је убио Здравка Босанчића (87), чију је стоку чувао у Горњем Раткову код Рибника, запалио му је свијећу, а затим свима говорио да је старац умро природном смрћу, испричали су у бањалучком Окружном суду комшије покојника.

- Те ноћи када се све десило око 1.15 часова звао ме Здравков син и рекао да је Здравко умро. Позвао сам комшију Дану Вулина и заједно смо отишли да видимо шта је било. Чим смо ушли у Здравкову кућу, Шувира је устао и дигао руке те рекао: “Нисам га ја убио”. Било је крви посвуда, а видјело се да је Здравко повријеђен по лицу и глави. Испод стола је била разбијена пепељара - казао је Томислав Вулин.

Додао је да је док су ту били Шувира отишао у собу и пресвукао се, а прије тога на себи је имао фармерке, које су биле попрскане крвљу. Дане Вулин је испричао да су видјели и да је фотеља у кући била сва крвава.

- Здравко је лежао на кревету, а Шувира сједио поред њега. Стално је говорио да је старац умро. Рекао сам му да није умро, већ је убијен. Позвали смо Здравковог сина Ранка, који је убрзо дошао и звао полицију - казао је Дане Вулин и додао да је Шувира био миран када су ушли у кућу, али да се видјело да је попио.

Томислав Вулин је испричао да је оптужени и раније пријетио Босанчићу, да се с њим свађао и да га је тукао.

- Прије 15 до 20 дана од убиства затекао сам Шувиру како насрће на Здравка и туче га. Тада сам га одвојио од њега и рекао да не смије да га дира. Они су се раније свађали и Шувира је говорио да неће да ради за 500 КМ, да може да заради и 500 евра, на шта му је Здравко тад рекао: “Нисам те ни гонио, дијете, ти ако имаш боље ти иди”“, а он му је одговорио: “Запамтићеш ти шта је Урош Шувира” - испричао је Томислав Вулин.

Према оптужници бањалучког Окружног тужилаштва Шувира је злочин починио 26. јануара око 22 часа. Он је након краће свађе Босанчића усмртио ударцима пепељаром. У оптужници је наведено да је Шувира Босанчића тукао шакама и пепељаром по глави и тијелу. Злочин је откривен дан касније, када је полицији пријављено да је у кући нађен леш Босанчића. Након злочина познаници убијеног су испричали да је Шувира у посљедње вријеме код жртве чувао овце. Убијени је живио углавном сам и бавио се узгојем оваца и крава, а повремено га је обилазио син. Шувира је познат полицији по кривичним дјелима и осуђиван је раније због убиства. Он је 2008. у Окружном суду Добој осуђен на осам година затвора, јер је брутално претукао и усмртио Мухарема Беширевића (75) у Сијековцу код Брода.

 Најава признања

Бранилац Уроша Шувире, адвокат Раде Ћулибрк најавио је могуће закључење споразума о признању кривице.

- Упутили смо тужилаштву приједлог за закључење споразума о признању кривице. Надам се да ћемо се успјети договорити - рекао је Ћулибрк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана