Суђење у предмету "Уникат": Оптужени имали експлозив са упаљачем за мине изненађења

Н. Т.
Суђење у предмету "Уникат": Оптужени имали експлозив са упаљачем за мине изненађења

БАЊАЛУКА - Оптужени за узгој и шверц наркотика Санел Ш. (32) из Бањалуке и Данијел Т. (36) из Костајнице имали су око 855 грама пентритра те електронску детонаторску капислу и упаљач за активирање диверзантских мина изненађења који се може активирати на одгођено вријеме, утврдио је судски вјештак Миодраг Пиљак који је вјештачио материјал одузет од оптужених.

Он је у бањалучком Окружном суду казао да обје каписле пронађене код оптужених могу да активирају експлозив који су такође посједовали.

- Електронска каписла се активира извором струје, док је диверзантски упаљач специфичан и служи да се експлозив активира на одгођено вријеме. Састоји се од кућишта, жице и киселине. Када се активира, може проћи од четири до седам сати прије него дође до експлозије - појаснио је Пиљак.

Осим Санела Ш. и Данијела Т, суди се и Деану Ђ. из Бањалуке, а све их терете да су од 11. фебруара до 15. јула 2019. узгајали наркотике у хали у Трну код Лакташа, гдје су инсталирали специјалну лабораторију за производњу дроге. Према оптужници тројац је у тој лабораторији узгојио 756 стабљика индијске конопље. Оптужница Данијела Т. и Санела Ш. додатно терети да су узгајали наркотике од почетка 2018. до почетка априла 2019. у кући у улици Јанка Веселиновића гдје пронађено око 62 грама марихуане. Оптужница Санела Ш. и Данијела Т. терети и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. У овом случају био је оптужен и Ненад Д. (30) који је осуђен на три године и 10 мјесеци затвора због узгоја и шверца наркотика на основу споразума о признању кривице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана