Суђење судији оптуженом да је кћерки продао стан за трећину вриједности: Грешка у катастру спријечила малверзацију

Небојша Томашевић
Суђење судији оптуженом да је кћерки продао стан за трећину вриједности: Грешка у катастру спријечила малверзацију

БАЊАЛУКА - Рјешење којим је оптужени судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву Драган Боровчанин стан вриједан 55.145 КМ досудио кћерки за свега 18.381 КМ није спроведено само зато јер је та некретнина грешком остала уписана на фирми “Ранком инжењеринг”, иако је раније продата другоме.

Ово је у бањалучком Окружном суду потврдио свједок тужилаштва радник Републичке управе за геодетско имовинско-правне послове (РУГИПП) из Источног Сарајева Бранко Шупић. Појаснио да је некретнина била предмет извршења у извршном поступку којем је фирма “Жељезница” из Источне Илиџе тражила намирење дуга од “Ранком инжењеринга”.

- Сјећам се да је прво било рјешење о извршењу, а касније је стигло рјешење о досуђивању стана на Бојану Ђуровић. То судско рјешење није било потпуно, јер су недостајали лични подаци па смо тражили да буде допуњено. Када је стигла допуна, уписали смо Бојану Ђуровић као власника некретнине. Касније се открило да је тај стан већ продат физичком лицу. Била је грешка у катастру. Није била тачна евиденција о подацима о непокретности па се рјешење о упису власника није могло спровести - појаснио је Шупић.

Након његовог свједочења Републичко тужилаштво је извело све планиране материјалне доказе чиме је завршило доказни поступак.

Одбрана сматра да се ради о неподобном покушају чињена кривичног дјела, а као доказе најавила је и саслушање стварног власника спорног стана, али и оптуженог.

Судију Боровчанина оптужница терети за повреду закона од стране судије или јавног тужиоца. Према оптужници, он је 7. августа 2020. у Источном Сарајеву, поступајући као судија Окружног привредног суда у извршном поступку на другом рочишту кћерки незаконито продао некретнину.

Радило се о стану од 40,65 квадрата у Источном Новом Сарајеву, а који је био у власништву фирме “Ранком инжењеринг” из Бијељине. У оптужници стоји да је Боровчанин поступао у намјери да кћерки прибави корист и да јој омогући куповину једнособног стана за трећину тржишне вриједности.

- Судија је закључком директно прекршио Закон о извршном поступку који прописује да купац непокретности, која је предмет извршења, не може бити судија или лице које службено учествује у поступку продаје нити њихов супружник, ако није сувласник и с њима повезана лица, односно преци, потомци, браћа, сестре и њихови супружници - наведено је у оптужници. Оптужени је донио незакониту одлуку о продаји и досуди непокретности, истакнуто је у оптужници.

Суспензија

Судија Драган Боровчанин је након подизања и потврђивања оптужнице суспендован. Одлуком дисциплинског тужиоца, првостепена комисија Високог судског и тужилачког савјета Боровчанина је удаљила са дужности до окончања кривичног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана