Суђење професору Вељку Ђукићу, оптуженом за примање мита: “Шљивотресу” узео 200 марака за испит

Небојша Томашевић
Суђење професору Вељку Ђукићу, оптуженом за примање мита: “Шљивотресу” узео 200 марака за испит

БАЊАЛУКА - Некадашњи професор Универзитета “Апеирон” Вељко Ђукић, оптужен за примање мита, тражио је од студента Стефана Тутњевића 200 КМ, а од студенткиња Ане Гушавац и Дајане Шкорић да му купе телефон како би их пустио на испиту.

Потврдили су ово у бањалучком Окружном суду студенти Гушавац и Тутњевић, који су нагласили да се професор непристојно понашао према њима и није им дао да положе испит.

- Говорио ми је да сам само за тресење шљива, те ме називао шљивотресом. На испит управљања отпадом излазио сам три или четири пута. Тај посљедњи пут у априлу 2016. године нисам био спреман, али сам изашао - рекао је Тутњевић.

Додао је да му је након испита професор Ђукић пришао на ходнику и питао да ли би му могао дати нешто.

- Питао сам га колико би то коштало, а он ми је одговорио само за тебе, али само за тебе 200 КМ. Тада смо размијенили бројеве телефона и послије неког времена сам му послао поруку и рекао да могу дати новац. Касније смо се нашли прије испита и дао сам му паре. Нисам присуствовао испиту, а он ме је послије назвао и рекао да могу доћи да ми упише оцјену - казао је Тутњевић.

Истакао је да је раније од колега чуо да професор Ђукић изнуђује паре од студената за оцјене, те да је чуо да су му двије студенткиње купиле телефон.

Свједок Гушавац потврдила је да су она и Шкорићева купиле телефон “самсунг” за 350 КМ и дале га професору Ђукићу у замјену за оцјену.

- Он се према мени понашао као да се знамо 100 година, а говорио ми је и вулгарне ствари. Причао је са мном о својим љубавницама. Уцјењивао нас је за испит и како год урадим, каже пали сте. Када смо Дајана Шкорић и ја полагале код њега испит заштита животне средине реко је да му се покварио мобилни и да ли бисмо могле да му набавимо - испричала је Гушавац.

Истакала је да им је професор Ђукић рекао да неће положити испит ако му не купе мобилни телефон.

- Нисмо имале другог излаза и купиле смо тај телефон и дале му на ходнику факултета, а он је нама уписао оцјене - рекла је Гушавац.

Додала је да су послије чуле да је било још студената од којих је професор нешто тражио, од аутомобилских гума до плочица за кућу, па је одлучила да га пријави.

Оптужени Ђукић истакао је да оба свједока лажу, док је његов адвокат Драган Толимир указао да су свједоци Тутњевић и Гушавац сумњичени за давање мита.

- Исказ свједока Тутњевића је супротан доказима, док свједок Гушавац лаже јер се на видео-снимку надзора не види да она и њена колегиница дају телефон професору, како тврди. Овдје се ради о монтираном процесу - рекао је адвокат Толимир.

Против професора Вељка Ђукића оптужницу је лани у октобру подигло Републичко тужилаштво, које га терети за кривично дјело примање мита.

Према оптужници, он је у априлу 2016. године примао поклоне и новац од студената како би им дао пролазну оцјену на испиту.

Отказ

Директор и један од оснивача Паневропског универзитета “Апеирон” Синиша Алексић потврдио је да су након дисциплинског поступка професору Вељку Ђукићу уручили отказ због неетичког понашања након приговора студената.

- Било је притужби на његов рад, да од једног студента тражи новац, а од друге двије студенткиње телефон. Такође, жалили су се да је код њега отежано полагање испита. Универзитет је прописао критеријуме за оцјењивање и испитивање, а професор се тога није држао. Често је од студената тражио више него што треба - рекао је Алексић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана