Суђење полицијским инспекторима из Бањалуке: Шифра онемогућила вјештачење телефона оптужене

Небојша Томашевић
Суђење полицијским инспекторима из Бањалуке: Шифра онемогућила вјештачење телефона оптужене

БАЊАЛУКА - Стручњак за електронска и информатичка вјештачења Андрија Петровић из Београда није могао да прочита податке из телефона "шаоми", који је према доказима тужилаштва одузет од оптужене Јелене Флорјан, јер је уређај био закључан шифром.

Овај вјештак је јуче путем видио линка из Вишег суда уз Београду изнио  записник о вјештачењу телефона и рачунара одузетих од Флорјан и оптуженог Ненада Грујића. Флорјан и Грујић, суспендоване инспекторе Полицијске управе Бањалука, Републичко тужилаштво терети за тражење и узимање мита од 30.000 КМ од директора Средњошколског центра Бранислава Видића.

- Телефон "шаоми" је био закључан шифром и нисмо могли да му приступимо јер је постојала бојазан да се све избрише - рекао је Петровић у у свједочењу које је видео линком преношено у бањалучки Окружни суд.

Он је у рачунарима, на којима су били кориснички налози Флорјанове и Грујића,  пронашао  документа о Видићу. Појаснио је да су се  односила на поступање полицијских службеника, саслушања и друге радње.

-  На рачунару "леново" било је неколико корисника, међу којима и јелена.флорјан. На њему је био 41 активан и шест обрисаних фајлова и односили су се на Видића. Била су и два мејла послана са nenad.гру[email protected] која су се односила на Видића. На другом "сименс рачунару", међу именима корисника било је име грујић.ненад. На хард диску су била два документа која су се односила на Видића - казао је Петровић и додао да не зна шта је све писало у документима нити их је испринтао, али да све има у електронском облику.

Републички тужилац Горан Гламочанин је рекао да ће суду приложити хард диск са документима, али се одбрана оптужених томе противила и тражила је документе у писаном облику.

Предсједник вијећа, судија Бранимир Јукић прихватио је приговор и казао тужиоцу да за следећи претрес припреми сва докуемнта у писаном облику. Адвокати оптужених, Жељко Вишић и Миљкан Пуцар приговорили су законитости вјештачења Петровића и истакли да то за њих  није налаз јер он није на листи судских вјештака.

Дугогодишњи инспектор на привредном криминалу и радник коелга оптужене Флорјан, Гојко Бојиновић у суду је потврдио да је на њено тражење потписао записник о саслушању тада осумњиченог Видића, али да није учестововао у његовом састављању.

- Јелена ми је лани почетком фебруара рекла да да има странку и упитала ме да ли бих могао да потпишем записник. Са њом је на испитивању осумњиченог био други колега и негдје је морао да иде, па ме је звала да се потпишем на мјесту записничара - казао је Бојиновић.

Додао је да се не сјећа да ли је записник био већ сачињен или не, али зна да му га је донијела Флорјанова.

- Када  сам  ушао у канцеларију видио сам  Бранислава Видића који је код нас последњих десет година често био, што по основу пријава против њега, тако и на основу пријава које он подносио. Записник нисам детаљно читао. Питао сам Видића о чему се ради, а он је рекао о неким радним односима-казао је Бојиновић.

Појаснио је и начин изуимања документације у предметима, те казао да ју од лица против која се води истрага знају тражити писаним захтјевом, али и путем телефона и лично.

На питање судије Бранимира Јукића, да ли сачињавају записник када путем телефона захтјевају достављање документације, Бојиновић је одговорио да некад то раде, а некада не.

- Да ли је уобичајено да документацију преузимате у кафани? - наставио је са питањима судија, на шта је Бојиновић рекао да није.

Грујића и Флорјанову оптужница терете да су од Видића тражили 30.000 КМ мита, а затим узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.

Новац

Бранилац оптужене Јелене Флорјан Миљкан Пуцар тражио је од суда да буде враћен новац који је током истраге одузет од ње.

- Поднијели смо захтјев за враћање новца и знамо да је финансијска истрага завршена, а имамо доказе о поријеклу новца - казао је Пуцар.

Он је "Гласу Српске" појаснио да се ради о од око 20.000 КМ који потичу од кредита који је Флорјанова раније подигла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана