Суђење оптуженим за убиство Крунића: Честице барута нађене на Балдовим рукама и одјећи

Небојша Томашевић
Суђење оптуженим за убиство Крунића: Честице барута нађене на Балдовим рукама и одјећи

БАЊАЛУКА - Трагови барута пронађени су на лицу, рукама и одјећи Емилија Балда (53), као и на одјећи убијеног нападача Жељка Ковачевића (45), што је утврђено хемијским вјештачењем.

Резултате те анализе изнијела је у бањалучком Окружном суду вјештак хемијске струке Биљана Васић-Дакић на суђењу оптуженима за убиство бањалучког бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Паљанина Жарка Павловића (38). Осим Балда, на оптуженичкој клупи су и Бенеди Ђукановић (53) и некадашњи радник Крунићеве фирме “Сектор секјурити” Родољуб Гајић. Осим за убиство, терете их и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића, који је рањен.

Вјештак Васић-Дакић рекла је да је сигурна да пронађени трагови потичу од барута. Појаснила је да се током хемијске анализе трагови барута другачије манифестују у односу на друге материје које кориштена метода детектује.

- Честице које могу да потичу од барута пронађене су на јакни, патикама и мајици Ковачевића. Такве честице пронађене су на јакни, мајици и дуксу Балда, као и на доњем дијелу тренерке - казала је Васић-Дакић.

Одбрана је приговорила њеном вјештачењу, јер како су истакли, користила је методу која је непоуздана и више је не користе у ЕУ.

- Та метода даје много лажних негативних и позитивних резултата на присуство барута. Цијела ЕУ, осим Хрватске, ју је напустила - рекла је Татјана Савић, Ђукановићев адвокат.

Балдов бранилац  Драган Ступар питао је вјештака зашто је у налазу ставила да пронађене честице “могу да потичу од барута”, када тврди да је сигурна. Васић-Дакић је појаснила да је таква терминологија и да се ништа не може тврдити сто одсто.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. код Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа.

Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је Ковачевић, означен као један од нападача. Ђукановића и Балда терете да су са Ковачевићем организовали злочин.

Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења, терете за помагање у убиству, јер је Ковачевићу одао информације о газдином кретању и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга.

Убиство су, према оптужници, извршили Ђукановић и Ковачевић, који су из аутоматских пушака пуцали на џип у којем се налазио Крунић.

Балдо је био осматрач и дојавио је када је џип кренуо у засједу.


ВИДЕО-ЛИНК

Судски вјештак Грегор Ковач из Словеније није се појавио на суду, јер због епидемиолошке ситуације није могао да дође па је планирано његово саслушање путем видео-линка.

Тужилац Сњежана Петковић је казала да он треба да вјештачи одузете аутомобиле и да их пореди с возилом са снимка надзорних камера, за које тужилаштво тврди да је користио један осумњичени.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић казао је да ће преко Министарства правде РС и БиХ послати замолницу властима у Словенији за саслушање Ковача путем видео-линка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана