Суђење Џомбићу: ИРБ тражи надокнаду штете од 24,1 милиона КМ

Небојша Томашевић
Foto: Небојша Томашевић

БАЊАЛУКА - Инвестиционо развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) у предмету против оптуженог бившег премијера РС Александра Џомбића тражи надокаду штете од 24.170.510 КМ, због незаконитог одобравања кредита од 19.4 милиона марака фирми "Енерголинија".

Представник ИРБ РС Антонија Дулић истакла је  да од суда траже да у овом прдмету досуде да штету надокнади "Енерголинија" која је и остварила имовинско правну корист. Она је казала да је због спорног кредита Фонд за развој и запошљавање  РС претрпио велику штету јер кредит није враћен.

- Имовинско правни захтјев за надокнаду штете односи се на износ пласмана кредита од 19,4 милиона, камате од 3,4 милона марака, као и затезну камату од 372.000 КМ и надокнаду од 940.000 за ненамјенско трошење кредита -појаснила је Дулићева.

Истакла је да осим тога,  предлажу да суд донесе рјешење о одређивању привремене мјере обезбјеђења "Енерголинији" у стечају.

- Тражимо да им се забрани сакривање, отуђивање и располагање са имовином, нарочито оно која се налази под хипотеком, те да им се забрани располагање са својим средствима у износу од 24.170.510 КМ - рекла је Дулићева.

Додала је да је предузеће "Енерголинија" након подизања кредита до октобра 2013. године исплатила 518.474 КМ, а "Алумина" коај је била јемац од октобра 2013. до децембра 2017 године 6.194.870 КМ.

Међутим, како је појаснила, "Алумина" је касније поднијела тужбу  и тражила да се поништи уговор о јемству.

- Тужбу су усвојили Окружни привредни суд у Бијељини и Виши привредни суд  у Бањалуци и ИРБ РС је вратила "Алумини" поменути износ од 6.194.870 КМ - рекла је Дулићева.

Појаснила је и да је у току спор и са предузећима јемцима за поменути кредит  "Механика" и "Алусил".

Према ријечима Дулићеве након што је предузеће "Енерголинија" отишло у стечај, стечајни управник је оспоравао потраживања Фонда за развој и запошљавање. Нагласила је да је поднесена тужбе за утврђивање основаности потраживања од "Енерголијније", као и  да су у току у судски поступци с предузећима "Механика" и "Алусил".

Након образлагања Дулићеве, репулички тужилац, Суду је уз одштетни захтјев ИРБ је доставио доказе, односно комплетну документацију спорног посла, финансијску картицу, као и све тужилачке доказе из оптужнице против Џомића.

Џомбића Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одборен  зворничкој фирми "Енерголинија". Према оптужници он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао  тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,   а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита коју је донио Кредитни одбор Скупштине акционара ИРБ РС иако је био свјестан да  корисник кредита  неће моћи враћати новац.

Спорни кредит је исплаћен 31. маја 2012. и у оптужници се наводи да је око 10,6 милиона употребљено за инвестицију за коју су средства тражена, док је остатак изнесен из Босне и Херцеговине.

 

Вјештак

Током данашњег рочишта требао је да свој налаз изнесе и вјештак машинско економском струке, којег је ангажовало Републићко тужилаштво, али он се није појавио на суду.

Предсједник вијећа Драган Улетиловић казао је да је вјештак уредно обавијштен о термину суђења те да ће од њега тражити да образложи свој недолазака.

Налаз овог вјештака је посљедњи доказ који је према оптужници планирало да изведе Тужилаштво у овом поступку против Џомбића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана