Суђење Браниславу Станивуковићу за тешко убиство: Корона одгодила психијатријско вјештачење

Небојша Томашевић
Суђење Браниславу Станивуковићу за тешко убиство: Корона одгодила психијатријско вјештачење

БАЊАЛУКА - Психијатријско вјештачење Бранислава Станивуковића (44), оптуженог да је запалио и усмртио ванбрачну супругу Милицу Маринковић (33), а које је тражила одбрана, одгођено је и неизвјесно је када би могло бити урађено јер је специјалиста судске психијатрије који је требало да га вјештачи, Милан Стојаковић, у болници због вируса корона.

Бранилац оптуженог, адвокат Стојан Вукајловић, истиче да одбрана сматра да је Станивуковић кривично дјело починио у неурачунљивом стању. Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић одгодио је рочиште за 4. мај.  
Вјештак тужилаштва спец. психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић раније је утврдила да је у вријеме чињења кривичног дјела Станивуковић био у стању смањене урачунљивости до битно, али не и битно. 

Она је истакла да оптужени има емоционално нестабилни поремећај личности, плаховит је, напрасит, експлозиван, импулсиван и постоји опасност да би могао да понови или почини ново кривично дјело.

- Његова способност да схвати значај дјела и управља поступцима била је смањена до битно, али не и битно. Способан је да прати суђење. Треба му психијатријско-психолошки третман, не и лијечење у затвореној установи - утврдила је вјештак Вукадиновић Стојановић.

Адвокат Вукајловић сматра да је тај налаз заснован само на претпоставкама и личном мишљењу, те зато и тражи тимско вјештачење.

Станивуковић је оптужен да је супругу Милицу злостављао од 2010. до 20. јула 2020. године, када ју је полио бензином и запалио наочиглед њене кћерке Слађане Маринковић, у Александровцу код Лакташа. 

У оптужници се наводи да је Станивуковић кобног дана аутомобилом пратио Милицу и њену кћерку на путу Мрчевци - Александровац. 

Када им је пришао, изашао је из возила носећи пластичну флашу са 1,5 литара бензина. 

- Милица је почела да бјежи, али је оптужени сустигао и полио бензином по глави и тијелу. Потом ју је запалио, свјестан да ће тако проузроковати њену смрт, што је и хтио - стоји у оптужници.

Милица је задобила опекотине другог и трећег степена по глави, леђима и обје руке. Хоспитализована је у УКЦ-у Републике Српске, гдје је подлегла 3. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана