Суђење бившој директорици Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Дужници се разводили да не врате новац

Небојша Томашевић
Суђење бившој директорици Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Дужници се разводили да не врате новац

БАЊАЛУКА - Поједини дужници Бобар банке су се чак разводили како не би вратили новац и измирили своје обавезе, казао је у бањалучком Окружном суду некадашњи ликвидациони управник поменуте банке Миле Максимовић.

Он је свједочио на суђењу бившој директорици Агенције за банкарство Републике Српске Славици Ињац.

- Када сам преузео дужност ликвидационог управника, видио сам да је Бобар банка имала десет милиона мањка у трезору. На основу кредита банка је потраживала 250 милиона марака, од чега се између 50 и 60 милиона односило на повезана лица. Укупне обавезе банке биле су више од 280 милиона, а депозити око 240 милиона марака -  казао је Максимовић.

Додао је да су се многе фирме, које су дуговале банци, пререгистровале и наставиле да послују под другим именима како не би вратиле новац.

- Агенција за банкарство блокирала је рачуне фирмама дужницима, али након тога услиједи промјена имена предузећа и наставак рада. Неки људи су се разводили те би у судском поступку сва  имовина припала њиховим супругама и на тај начин би спријечили да се наплати дуг према банци - рекао је Максимовић.

Појаснио је да је Бобар банка давала гаранције за неке кредите, а које нису књижене.

- То није било могуће открити док не дођу на наплату. Нико и не зна да  постоје гаранције док неко не затражи наплату - рекао је Максимовић.

На питање оптужене Славице Ињац, казао је да је Агенција за банкарство РС радила у складу са законом и испуњавала његове захтјеве као ликвидационог управника.

- Агенција је удовољила захтјеву за блокаду 1.000 лица и није тражила да урадим нешто мимо закона. Било је говора да смо блокадом онемогућили рад фирми. Ипак, код неких је то дало ефекта па су извршили репрограм обавеза за враћања дуга - рекао је Максимовић.

Његово свједочење изазвало је бурну расправу између тужиоца Сњежане Петковић и адвоката Владе Адамовића. Петковићева је истакла да свједок током истраге није причао баш као што сада говори на суду. Адамовић је казао да тужилац погрешно интерпретира ствари и манипулише изјавама.

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа подигло је Тужилаштво БиХ, а њоме их терети да су од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом начинила штету од 122,5 милиона КМ. Терете их да су циљано пласирали кредите предузећима члановима “Бобар групе” без минималног осигурања, што је довело до пропасти банке. Предмет против Ињчеве је, због њених здравствених проблема, 2018. године пребачен из Суда БиХ у Окружни суд у Бањалуци.

Требиње

Бивши градоначелник Требиња Славко Вучуревић казао је да је тај град на рачунима у Бобар банци у вријеме њене блокаде имао око 5,1 милион марака и да је тај новац остао заробљен.

- За принудну управу и блокаду банке чули смо из медија. Док сам био градоначелник, нисмо ништа успјели да добијемо од новца осталог у банци. Мислим да ни до сада град Требиње није успио да се наплати - казао је Вучуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана