Суђење бившем премијеру Републике Српске Александру Џомбићу: Инвестиционо развојна банка РС тражи надокнаду штете

Н.Т.
Foto: Небојша Томашевић

БАЊАЛУКА - Инвеститиционо развојна банка Републике Српске у предмету против бившег премијера РС Александра Џомбића, кога терете за злоупотребу положаја, бањалучком Окружном суду доставила је захтјев за надокнаду штете због незаконитог одобравања кредита од 19.4 милиона марака фирми "Енерголинија".

Републички тужилац Раденко Јанковић је на даншњем суђењу Џомбићу образложио да ће тај захтјев бити доказ тужилаштва.

- Представници ИРБ доставили су приједлог за остваривање имовинско - правног захтјева уз мјеру обезбјеђења према предузећу "Енерголинија"-појаснио је Јанковић те додао да је тужилаштво имејл поруком  затражило од  ИРБ РС да поводом тог захтјева њихов представник дође на суђење.

Након тога судски процес Џомбићу је одгођен јер вјештаци које је ангажовало тужилаштво у овом предмету из Републичког завода за судска вјештачења Нови Сад нису  могли да приступи данашњем рочишту. Ријеч је о машинско економском вјештачењу које је тражило тужилаштво.

На сљедећем, наставку суђења почетком јуна биће саслушан представник ИРБ РС, док ће вјештаци због ранијих преузетуих обавеза на суђење доћи тек у другој полоцини јуна.

Џомбића  тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одборен  зворничкој фирми "Енерголинија".

Према оптужници он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао  тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,   а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита коју је донио Кредитни одбор Скупштине акционара ИРБ РС иако је био свјестан да  корисник кредита  неће моћи враћати новац.

Од кредита који је од Инвеститиционо развојне банке Републике Српске подигла зворничка компанија "Енерголинија", остало је невраћено још око 24 милиона марака, проистиче из доказа који је приложио републички  тужилац на ранијем рочишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана